Stav Václava Havla je velmi vážný - Zděšení v nemocnici: On už nechce bojovat! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

Stav Václava Havla je velmi vážný - Zděšení v nemocnici: On už nechce bojovat!

PRAHA – Celá Česká republika dýchá za prvního polistopadového prezidenta Václava Havla (72)! Jeho stav je velmi, velmi vážný! Po pondělní operaci kvůli potížím s polykáním totiž došlo ke komplikacím – Havlovi se začalo hůře dýchat a rentgen plic ukázal nevzdušnost pravého laloku.


Včera ve 14.00 se v Česku zastavil čas...
Každá vteřina může být osudná

● Dýchá pomocí masky
● Stará se o něj 14 lékařů
● Převezli ho na ARO
● Odmítl další operaci
● Prý už nemá sílu
● Prognóza? Bez komentáře

Pane prezidente, prosíme, nevzdávejte to!
Kvůli sobě! Kvůli nám!
Tenhle národ Vás ještě pořád potřebuje...

Lékaři proto pacientovi nasadili speciální dýchací masku. Bez ní by se zcela vyčerpal. Jeho stav se přitom může zhoršit každou vteřinou. A lékaři se bojí rozšíření zánětu do dalších částí plic. Pokud by se to stalo, následky by mohly být opravdu zlé. Nejhorší je, že Havel podle informací z nemocnice odmítá případnou další operaci! Kliknutím zvětšeteBojí se, že by ji už nezvládl. Vypadá to, jako by rezignoval. Pane Václave, nepřestávejte bojovat! Nevzdávejte to! Tahle země vás potřebuje!

Včera ve čtrnáct hodin se v Česku zastavil čas. Před novináře a vlastně celou veřejnost poprvé usedlo lékařské konzilium, které teď má Havlův osud v rukou. Slova lékařů hltali lidé u televizí, výroky těchto největších zdravotnických špiček okamžitě obletěly Evropu. Ano, i ta Havlův zdravotní stav pečlivě sleduje. Tady jsou odpovědi konzilia na nejdůležitější otázky o jeho zdravotním stavu...

■ Jaký je stav Václava Havla? Je v přímém ohrožení života?

Včera ráno se exprezidentův stav zhoršil. Na tiskové konferenci primářka Martina Pelichovská řekla: „Jeho stav je vážný, v přímém ohrožení života však v současné chvíli není!“ Kladla přitom důraz na slova »v současné chvíli«. Exprezidentův stav se totiž může změnit každou vteřinou. I když je Havel při vědomí a může se dokonce pohybovat po pokoji, s dýcháním mu raději pomáhá speciální maska, která mu usnadňuje dýchání. Kdyby ji neměl, úplně by se unavil. Lékaři mu také nasadili silná antibiotika, jsou mu podávána do žíly. Jeho nemoc není onkologického rázu, nejde tedy o rakovinu.

■ Čeho se bojí lékaři, co se může stát?

Obávají se rozvinutí zánětu v plicích, to by mohlo mít tragické následky. „Chirurgická záležitost by měla být pod kontrolou, ale v medicíně vám nikdo nikdy neřekne, že se nic nemůže stát znovu. A pan prezident Havel je muž, který se bohužel netěší obecně příliš dobrému zdraví. Nemůžeme tedy vyloučit, že zánět nebude dál postupovat, ale v současné době je kontrolován a zdá se nám to jako nepravděpodobná varianta,“ řekl Jan Betka, přednosta kliniky ORL. Pokud by se zánět rozšířil, Havel by nemohl dýchat. Strach mají lékaři i ze srdeční arytmie, kterou už několikrát prodělal.

■ Jaký následek by mělo rozšíření zánětu na levou plíci?

Velmi neblahý, tím by se mu ještě více snížila plicní kapacita a jeho další dýchání by se mohlo stát problematickým.

■ Jaké jsou prognózy lékařů?

„Nerada bych se vyjadřovala k prognóze. Protože situace, která se dnes může jevit jako velmi příznivá nebo mírně se zlepšující, se může během noci zhoršit natolik, že se pacient dostaneme do problémů, které budeme muset řešit jinými prostředky,“ řekla Pelichovská.

■ Trpí Václav Havel bolestmi?

Lékaři tvrdí, že ne. Vyvrátili tak informaci serveru iDnes.cz, že Havel má obrovské bolesti. Podle zákulisních informací ale Havel odmítá jakékoliv další operace! Bojí se, že by je už nezvládl. Jeho nálada se výrazně zlepšila poté, co díky masce mohl konečně začít lépe dýchat, řekl Aha! zdroj z nemocnice.

■ Kdy a jak začaly potíže?

Před několika dny začal mít problémy s polykáním, cítil tlak v krku a obtížně dýchal. V pondělí odpoledne přijel do Motola. Lékaři zjistili, že v místě, kde mu byla při jedené z dřívějších operací zavedena dýchací trubice, se utvořila dutina naplněná hnisem. Ještě večer byl operován, dutina mu byla vyčištěna. „Proč se toto zánětlivé ložisko na krku udělalo, můžeme jen spekulovat. Nejpravděpodobněji proto, že pan prezident měl v tomto místě mnoho chirurgických zákroků,“ vysvětlil Betka.

■ Kdy nastaly komplikace?

Po operaci se mu stále špatně dýchalo. Lékaři po rentgenu plic zjistili, že Havel má nevzdušnost pravého laloku. Kvůli rakovině mu byla před lety část plíce operativně odebrána, a tak exprezident dýchá jen horním a dolním lalokem. Nevzdušnost laloku mu proto dýchání značně ztěžuje. Došlo k ní zřejmě po operaci. Po narkóze Havel vdechl část hlenu a cesta pro vzduch k laloku se ucpala.

■ Kde Havel leží?

Na oddělení ARO v motolské nemocnici. Manželka Dagmar ho navštěvuje každý den.

■ Je na speciálním pokoji?

Na ARO má pokoj jako každý jiný. Pokud bude časem přeložen, má připraven speciální pokoj. Ten je na úrovni prezidentského apartmá, které je v nemocnici ve Střešovicích. Na tomto pokoji byli ubytováni i saúdskoarabští šejkové.

■ Jak dlouho zůstane v nemocnici?

To teď nikdo neví. Konzilium lékařů se bude scházet každý den, další tisková konference bude dnes v patnáct hodin.

■ Kolik lékařů se o Havla stará?

Kromě čtrnáctičlenného koncilia se o něj stará sedm lékařů a takový počet sester, jaký je běžný na jednotce ARO.

■ Bude lékařské konzilium ještě doplněno?

Nynější tým lékařů nevylučuje, že podle potřeby ještě někoho přizve. Nemocnice stahuje také lidi z dovolené.

■ Jaký je Havlův program v nemocnici?

Každé dvě hodiny rehabilituje s fyzioterapeutem Pavlem Kolářem. Včera se probudil ve čtyři hodiny ráno. Jako jídlo si vyžádal mimo jiné i krupicovou kaši.

■ Proč je Havel v Motole, když byl předtím ošetřován ve Střešovicích?

Protože střešovická nemocnice nemá jednoho z největších odborníků na ORL, profesora Betku.

Potíže den po dni...

Sobota
Neděle

Víkend
Během víkendu měl exprezident potíže při polykání a tlak v krku.

Pondělí

Pondělí odpoledne
Kolem čtvrté odpoledne zavolal do Motola na ORL, že má značné polykací problémy a obtížně dýchá. Podstupuje testy v IKEMu.
Pondělí navečer
Lékaři zjistili zánětlivé onemocnění krku sestupující do hrudníku. Václavu Havlovi se zanítilo místo, kde mu byla při jedné z dřívějších operací zavedena dýchací trubice.
Pondělí večer
Podstoupil operaci. Ložisko naplněné hnisem bylo vyčištěno. Operaci provedl profesor Jan Betka, evropský odborník na ORL.
Pondělí pozdě večer
Havlovi se začíná hůře dýchat. Po zákroku ležel na jednotce intenzivní péče ORL.

Úterý

Úterý ráno
Rentgen plic odhalil nevzdušnost pravého dolního laloku. Dostal léky na rozpuštění hlenu. Jeho stav je velmi vážný. Je převezen na ARO.
Úterý dopoledne
Zdravotní stav se zhoršil, má opět problémy s dechem. Příčinou je ucpání dolního laloku pravé plíce hlenem. Za přispění techniky, nasazení antibiotické terapie a razantní fyzioterapií se podařilo stav zlepšit. Do rehabilitace se zapojil i docent Pavel Kolář.
Úterý odpoledne
Václav Havel je při vědomí, netrpí bolestmi a má nasazenou speciální dýchací masku, která upravuje příjem vzduchu. Pravidelně o něj pečuje jeho choť Dagmar.
Úterý večer
Objevují se další zprávy o zhoršujícím se zdravotním stavu.

Středa

Středa ráno
Havlův stav se mírně zhoršuje.
Středa 13.00 hodin
Schází se čtrnáctičlenné lékařské konzilium, které se radí o stavu exprezidenta.
Středa 14.00 hodin
Tisková konference lékařského konzilia. Lékaři oznamují, že onemocnění Václava Havla není onkologické – nemá rakovinu. Bývalý prezident leží na oddělení ARO a s dýcháním mu pomáhá speciální maska. V době konání tiskové konference Havel nebyl v ohrožení života, lékaři se ale obávali rozvinutí zánětu v plicích.
Středa večer
Zprávu o stabilizaci zdravotního stavu exprezidenta přijala s úlevou i jeho manželka Dagmar. Ta mu byla po celou dobu nablízku. V podvečer si jen odskočila do vinohradského divadla a ihned spěchala zpět do nemocnice, kde zůstala až do uzávěrky tohoto vydání (zřejmě tam i přespala). Havlův zdravotní stav zůstal během večera beze změn.

14 andělů strážných
Lékařské konzilium Václava Havla

Kliknutím zvětšeteTohle je čtrnáct předních odborníků Česka, kteří teď mají Havlův osud v rukou. Jde o skutečná esa, která si navíc bývalého prezidenta velmi váží. O jejich úctě ke vzácnému pacientovi svědčí i to, že o něm během celé včerejší tiskové konference mluvili jako o »panu prezidentovi«.

Zleva na obrázku (5):

MUDr. Martin Holcát, MBA
Šéf lékařského konzilia, které sleduje zdravotní stav Václava Havla. Holcát působí jako náměstek pro léčebně preventivní péči ve FN Motol.

JUDr. Ing. Miloslav Ludvík, MBA
Ředitel Fakultní nemocnice Motol, který lékařské konzilium jmenoval.

MUDr. Martina Pelichovská
Působí jako primářka resuscitačního oddělení pro dospělé na Klinice anesteziologie a resuscitace 2. LF UK a FN Motol. Na jejím oddělení Havel leží.

Prof. MUDr. Jan Betka, DrSc.
Přednosta Kliniky ORL a chirurgie hlavy a krku 1. LF UK a FN Motol. V pondělí odpoledne Havlovi odoperoval zánětlivé ložisko z krku.

Doc. PaedDr. Pavel Kolář
Přednosta Kliniky rehabilitace a tělovýchovného lékařství 2. LF UK a FN Motol. Fyzioterapií pomohl Havlovi zvládnout zdravotní problémy už v minulosti.

MUDr. Tomáš Bouzek
Osobní lékař Václava Havla. Doporučil bývalému prezidentovi konzultaci v Motole a sám ho na kliniku ušní-nosní-krční doprovodil.

Prof. MUDr. Milan Kvapil, DrSc.
Přednosta Interní kliniky 2. LF UK a FN Motol. Specializuje se zejména na léčbu cukrovky, v tomto oboru je nejlepší v Česku.

MUDr. Jan Bytešník, CSc.
Šéf oddělení arytmologie Kardiologické kliniky IKEM. Specialista na léčbu poruch srdečního rytmu, s nimiž měl Havel v minulosti problémy.

MUDr. Otakar Nyč
Přednosta Ústavu lékařské mikrobiologie 2. LF UK a FN Motol. Věnuje se léčbě antibiotiky, při posledních komplikacích jejich velká část u Havla nezabírala.

Prof. MUDr. Richard Průša, CSc.
Ústav klinické biochemie a patobiochemie UK 2. LF. Odborník na laboratorní vyšetření – rozbory krve, moči, vykašlaných hlenů, stolice.

Prof. MUDr. Pavel Pafko, DrSc.
Přednosta III. chirurgické kliniky 1. LF UK a FN Motol. V roce 1996 Havlovi odstranil část pravé plíce postižené zhoubným nádorem.

Doc. MUDr. Jan Malý, CSc.
Ředitel Institutu klinické a experimentální medicíny (IKEM) Praha. Je specialista na nemoci ledvin.

Prof. MUDr. Jiřina Bartůňková, DrSc.
Přednostka Ústavu imunologie 2. LF UK a FN Motol. Kromě léčby se věnuje i výzkumu v oblasti imunologie.

Doc. MUDr. Miloslav Roček, CSc.
Přednosta Kliniky zobrazovacích metod 2. LF UK a FN Motol. V konziliu má na starosti výklad rentgenových a CT vyšetření.

Doc. MUDr. Boris Šťastný, CSc.
Pracuje na Pneumologickém oddělení Nemocnice Na Homolce v Praze. Byl členem konzilií, která v minulosti řešila zdravotní stav Václava Havla.

Lékaři přiznávají: Havel je komplikovaný pacient


Autor: (pol)
Foto Aha! –Alexandr Malachovský, ČTK, ara

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.