Umělý stromek má každý druhý Čech! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 16. dubna 2024

Svátek slaví Irena, zítra Rudolf

Umělý stromek má každý druhý Čech!

PRAHA – Čechům se nechce utrácet za živé vánoční stromky! Podle nejnovějšího průzkumu společnosti Factum Invenio dáváme čím dál více přednost koupi umělých stromků, které vydrží několik let.


Štědrý den je za 14 dní

Letos tak plánuje nákup tradiční voňavé ozdoby jen polovina obyvatel, což je oproti minulosti velký pokles.

Dárky si pod stromeček letos sice uloží 94 procent Čechů, 44 procent z nich si ale koupí umělý. „Zájem o umělé stromky je rok od roku vyšší. Je to dáno tím, že živé stromky jsou stále dražší. Je s nimi také dost práce, protože opadají a neposkytují takový komfort jako ty umělé. Navíc dnes už jsou umělé stromky natolik kvalitní, že se od těch živých skoro neliší,“ popsal prodejce Igor Wilk. Podle průzkumu si takovéto stromky kupují hlavně důchodci a starší lidé. Na pravý smrček či jedličku si nejvíce potrpí mladí lidé a rodiny s dětmi. Nejoblíbenější jsou tradičně smrčky, na druhém místě je borovička a na třetím jedle.

A kde Češi nejčastěji tráví Štědrý den a silvestrovské oslavy? 77 procent bude u stromečku sedět jen se svojí nejbližší rodinou. Zato oslavy Silvestra většina z nás ráda prožije ve společnosti dalších lidí. Doma s přáteli bude 66 procent populace, každý pátý Čech se vydá domů ke známým a dalších 8 procent vyrazí do restaurace nebo hospody. Oslavy Nového roku jinde než doma plánují častěji lidé do 29 let, muži a lidé s vyššími příjmy.

Jaké vánoční tradice dodržujeme:

89 % Čechů si ke štědrovečerní večeři dopřává smaženého kapra s bramborovým salátem
75 % z nás zpívá a poslouchá vánoční koledy
57 % obyvatel Česka trhá barborky
49 % Čechů krájí jablíčka
42 % Čechů se půjde podívat na jesličky
31 % z nás půjde na půlnoční mši
16 % Čechů bude pouštět lodičky z ořechových skořápek v umyvadle
7 % bude lít olovo


Autor: (lt)
Foto: Profimedia.cz

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.