Skandální nárůst cen elektřiny - 4 kroky, jak změnit dodavatele a ušetřit! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Skandální nárůst cen elektřiny - 4 kroky, jak změnit dodavatele a ušetřit!

Boháč Martin Roman.
Boháč Martin Roman. (Aha! – Karel Kopáč)

PRAHA – Skandální zdražení! Jinak to, co předvedly energetické společnosti, ani nazvat nelze! Firma E.ON, která dodává elektřinu na jihu Čech a Moravy, od ledna zdražuje o 16,4 procenta. ČEZ a Pražská energetika zvýší cenu o 9,9 procenta. A to chtěl šéf ČEZu Martin Roman původně zdražit až o 24 procent, ale po nátlaku vlády z nároků slevil!

Skandální zdražení! Jinak to, co předvedly energetické společnosti, ani nazvat nelze! Firma E.ON, která dodává elektřinu na jihu Čech a Moravy, od ledna zdražuje o 16,4 procenta. ČEZ a Pražská energetika zvýší cenu o 9,9 procenta. A to chtěl šéf ČEZu Martin Roman původně zdražit až o 24 procent, ale po nátlaku vlády z nároků slevil! Co to znamená? Nejen to, že jde o největší zdražení za šest let, které z domácností vytáhne tisícovky navíc. Ale také to, že se musíme připravit na další propouštění. Ohroženi jsou hlavně zaměstnanci textilek, skláren a pekáren, kterým může zdražení elektřiny zlomit vaz...

Jednou z mála možností, jak na elektřině ušetřit, je změnit jejího dodavatele. To lze už dva roky, a v cenách se jednotlivé distribuční společnosti dost liší. Jak to udělat? Tady je podrobný návod Energetického regulačního úřadu, jak postupovat. Změnu nemůžete udělat ze dne na den a musíte splnit několik formalit. Nejde však o nijak složitý proces – nikdo vám nerozbourá byt, ani se nebudou muset dávat nové dráty – podobně jako u telefonních linek patří vedení jedné firmě, ta ho ale musí poskytovat i dalším distributorům. Změna dodavatele je zdarma. Co všechno tedy musíte udělat?

  1. Dostatečně včas požádejte o ukončení smlouvy s nynějším dodavatelem, a to nejpozději v termínu dohodnutém ve smlouvě nebo v obchodních podmínkách.
  2. Pokud měníte dodavatele poprvé a nemáte dosud uzavřenou smlouvu o připojení, musíte ji uzavřít. To je třeba udělat s příslušným distributorem, k jehož soustavě je vaše odběrné místo připojeno. Žádost o uzavření smlouvy o připojení musíte předložit distributorovi nejpozději 17 pracovních dnů před datem, od kterého má být zahájena dodávka elektřiny novým dodavatelem. Na základě této žádosti distributor zaregistruje údaje o zákazníkovi (resp. jeho odběrném místě) v systému operátora trhu s elektřinou.
  3. Musíte si smluvně zajistit dodávky elektřiny od nového dodavatele. Smlouva musí být uzavřena nejpozději 13 pracovních dnů před datem, od kterého má být zahájena dodávka elektřiny novým dodavatelem.
  4. Pozor! Dodavatele nemůžete měnit, kdy se vám zachce, ale jen jednou za šest měsíců. Rovněž si musíte správně zvolit datum, od kterého vám bude proudit elektřina od nového, vámi vybraného dodavatele.
Romanovy sliby-chyby...

Březen 2008, cena ropy 105 dolarů za barel
ČEZ: Když ropa zlevní, zlevní i elektřina

Listopad 2008, cena ropy 55 dolarů za barel
ČEZ: Zdražuje o 9,9 %

Proč cena elektřiny stále roste, když třeba polostátní ČEZ má miliardové zisky? Jeho šéf Roman se dušuje, že ČEZ cenu neovlivní.

Funguje tu energetická burza, která cenu určuje. „Cenu ovlivňuje jen nabídka a poptávka, proto je její cena třeba v Albánii o několik desítek procent vyšší než cena v Německu,“ tvrdil před časem Roman deníku Aha!. Důležitá je však i cena ropy. V březnovém rozhovoru pro Aha! Roman řekl, že pokud klesne cena ropy, můžeme počítat i s poklesem cen elektřiny. A teď ropa stojí o polovinu méně než v březnu, ale nás čeká zdražení! Podle mluvčího ČEZu Ladislava Kříže stála ropa v době, kdy se uzavíraly smlouvy o cenách na rok 2009, víc než před rokem. Jinak řečeno – současná nízká cena ropy se ještě neprojevila.

Šéf ČEZu Martin Roman - Vila za 100 milionů!

Polostátní ČEZ zdražuje o 9,9 procenta. Jeho šéfovi Martinu Romanovi (38) to určitě nevadí. Vysoká poptávka po energii společně s vyšší cenou by mohly ceny akcií ČEZu hnát nahoru. A to se Romanovi a jeho kontu hodí do krámu...

K platu 20 milionů Kč ročně totiž Roman dostává i opce na akcie. Ty však mají kvůli finanční krizi nižší cenu (z původních 1423 korun klesla na 740 korun za akcii ČEZu). A tak se Romanův majetek smrskl ze 700 milionů korun zhruba na polovinu. Pokud ale cena akcií kvůli vyšší ceně elektřiny opět vystřelí vzhůru, Romanům majetek opět nabobtná.

Ani teď – v krizi – se ale Roman nemá špatně. Je to vidět i na jeho vile v Chuchli na okraji Prahy, jejíž stavba finišuje. Hacienda na pozemku 6000 m2 vyjde až na sto milionů korun.

Rada Aha!: Platit lze podle cen ropy

Pokud si myslíte, že se cena ropy bude držet dole i příští rok, můžete elektřinu platit po měsíci nebo po čtvrtletí za aktuální ceny, které se budou měnit v závislosti na cenách ropy. Jak to udělat? Zavoláte na zákaznickou linku ČEZ a řeknete, že byste chtěli elektřinu platit měsíčně či kvartálně. Pak neplatíte žádné zálohy, ale rovnou vám každý měsíc (nebo čtvrtletí) chodí konečné vyúčtování. Vystavujete se ale riziku, že cena elektřiny půjde během roku nahoru a vy nakonec zaplatíte více než o 10 procent – o tolik teď ČEZ zvýšil ceny na příští rok.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.