Unikátní výstava: Od vrby až po ferrari! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Unikátní výstava: Od vrby až po ferrari!

Těhotná modelka Andrea Verešová si potrpí na luxus. Nedávno si takto obhlížela kočárek značky Ferrari.
Těhotná modelka Andrea Verešová si potrpí na luxus. Nedávno si takto obhlížela kočárek značky Ferrari.

PRAHA – Luxusní kočárky z vrbového proutí staré více než sto let, vozítka z 30. let, která svým vzhledem připomínají automobil nebo oblíbené kočárky »kukaně«, které v padesátých letech nechyběly v žádné domácnosti.


Kočárky našich prababiček! Těm se to spalo....

Nostalgický návrat do minulosti vám díky zhruba šedesátce exponátů přiblíží výstava nazvaná Kočárky a kolébky sběratelky Miloslavy Šormové. Unikátní expozice je k vidění ode dneška ve Středočeském muzeu v Roztokách u Prahy až do 8. března 2009.

Jak šel čas...

80. léta 19. st.
Nejstarší kočárky výstavy pocházejí z Rakouska-Uherska. Byly z vrbového proutí, měly vysoké podvozky a vysoká kola bez obutí. Kočárky, které zdobily bohaté záclonky, peřinky a dečky, se vyráběly na objednávku.

20. léta 20. století
Módní bylo jezdit s dětmi do přírody. Začala se snižovat kola i podvozky, což souviselo s větší kvalitou cest. Korbové kočárky byly prostorné a jednodušší. Ubývaly záclonky, objevily se větrací otvory!

30. léta 20. století
Dětská vozítka byla módním hitem. Vzhled kočárků napodoboval tehdy populární automobily. Včetně blatníků a stahovacích okének. Kočárky měly aerodynamický tvar a shrnovací střechu.

40. léta 20. století
Byl oblíbený prošívaný kočárek, takzvaný »osmipérák«. Pro dobrou odpruženost měl osm per a pro dítě byl velmi pohodlný. Nejoblíbenější byla jednoduchá bílá barva, objevovala se ale i černá nebo tmavěmodrá a červená úprava.

50. léta 20. století
Podvozek kočárků byl stále nízko. Oblíbené byly kočárky »kukaně« z materiálu, který imitoval vrbové proutí.

60. léta 20. století
přinesla opět vysoké podvozky a vyšší drátěná kola. Důvodem zvýšení byla i snaha, aby děti při projížďkách nedýchaly výfukové plyny aut a maminky měly manipulaci s miminky jednodušší.

70. – 90. léta
Kočárky se stále více přizpůsobují moderním trendům. Korby jsou prostorné, jako materiál se využívá umělé proutí, koženka i manšestr. Některé kočárky ve své konstrukci dokonce připomínají kočárky z 20. let 20. století.

Současnost
Frčí kočárky z materiálů, které jsou vysoce voděvzdorné. Důležitá je i skladnost a úložný prostor. Kočárky bývají celoodpružené, vybaveny vysoce účinnými brzdami. Moderní jsou i trojkolky. Kočárky dělá například i Ferrari.

Kolik stávaly kočárky?

Kliknutím zvětšete


Autor: (lt)
Foto Aha! – Alexandr Malachovský, archiv Liberta

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.