Český velvyslanec Ivo Žďárek: Teroristé ho zabili v hotelu! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

Český velvyslanec Ivo Žďárek: Teroristé ho zabili v hotelu!

Ivo Žďárek bydlel v hotelu provizorně. Čekal na vymalování velvyslaneckého bytu.
Ivo Žďárek bydlel v hotelu provizorně. Čekal na vymalování velvyslaneckého bytu. (: ČTK)

ISLÁMÁBÁD – V sobotu večer se metropolí Pákistánu Islámábádem rozlehla ohlušující detonace, když sebevražedný atentátník odpálil téměř tunu výbušniny v tamním hotelu Marriott. Brutální čin má i jednoho českého mrtvého.


V Pákistánu byl jen krátce...

Český velvyslanec v této zemi Ivo Žďárek (†47) se stal 53. potvrzenou obětí tohoto útoku. Dalších 271 lidí bylo zraněno. Rodinu mrtvého diplomata už o tragédii informoval český ministr zahraničí Karel Schwarzenberg (SZ). Po Žďárkovi zůstala žena Jana a dva synové.

Teprve před měsícem převzal Žďárek funkci velvyslance v Pákistánu, předtím působil čtyři roky na stejné pozici ve Vietnamu. I proto dočasně bydlel v hotelu Marriott, čekal až mu vymalují jeho diplomatický byt. Bohužel se v hotelu zdržoval i v době sobotního výbuchu, naštěstí bez rodiny. K explozi došlo kolem 20. hodiny a podle české ambasády velvyslanec asi pět minut po výbuchu odpověděl po telefonu, že je v pořádku. Několik minut poté ale zavolal zpět a žádal o pomoc, podle AFP chtěl být z hořícího objektu evakuován. Pak už se neozval. Pozůstalé manželce Janě a jejich dvěma synům sdělil smutnou událost ministr zahraničí Karel Schwarzenberg. Žďárkovo tělo bude zpět do Česka převezeno zřejmě v pondělí. Kromě Pákistánců a Čecha zemřeli i dva Američané a Vietnamka. Diplomata pohřešují i Dánové.

Podle dosavadního vyšetřování byl teroristický čin proveden takto: sebevražedný útočník odpálil před bezpečnostní branou hotelu popelářské auto naložené asi tunou výbušniny. Exploze, k níž došlo jen několik hodin po projevu nového pákistánského prezidenta v parlamentu, způsobila kráter o hloubce deseti metrů a požár aut na parkovišti. Oheň poté zachvátil celý hotel. O život tak přišlo nejméně 53 lidí a 271 bylo zraněno. Záchranáři z budovy vyprostili množství zakrvácených těl. Oba smutné údaje ale patrně ještě porostou, protože v hotelu bylo v době masakru přes 1500 hostů. Šestipatrový hotel byl takřka celý zničen. K útoku se zatím nikdo nepřihlásil, podle odborníků by mohlo jít o varování Al-Káidy pákistánské vládě i Spojeným státům, aby upustily od dalších vojenských operací v severozápadním Pákistánu.

Kliknutím zvětšete Kliknutím zvětšete Kliknutím zvětšete

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.