Nový občanský zákoník: Registrované partnerství = manželství! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Nový občanský zákoník: Registrované partnerství = manželství!

Nová úprava jistě potěší i registrovaný pár Vítka se Sidovským.
Nová úprava jistě potěší i registrovaný pár Vítka se Sidovským.

PRAHA – Nová verze občanského zákoníku ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila (ODS) staví registrované partnerství na roveň tradičnímu manželství. Homosexuální páry by tak nově mohly mít nárok na vdovský důchod či sociální dávky. Na tyto výhody mají nyní právo jen manželé.


Registrované partnerství je v novele zařazeno do rodinného práva, bylo by tedy rovno tradičnímu manželství. V novém zákoně jsou oba svazky popsány podobnými definicemi. Pro registrované partnerství novela užívá nového termínu – »zapsané partnerství«. O párech stejného pohlaví, které se chtějí vzít, se v ní pak mluví jako o »snoubencích«.

Nový občanský zákoník chce ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS) v prosinci předložit vládě. Při jeho prosazování se ale notně zapotí. Ostře se proti novele postavila KDU-ČSL.

„Nesouhlasíme s tím, aby úpravy registrovaného partnerství byly uvedeny v rodinném právu,“ řekl předseda lidovců Jiří Čunek.

Rodina je podle něj vždy tvořena mužem a ženou a jejím cílem je vychovávat děti. Registrované partnerství tento účel mít nemůže. Přitom podobnou právní úpravu má v Evropě jen Španělsko, Belgie a Anglie. Bude mezi ně brzy patřit i ČR?


Autor: (vak)
Foto ara

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.