Nosorožec se snaží... Jenže samice je vypnutá! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Nosorožec se snaží... Jenže samice je vypnutá!

I když se samci snaží, poslední mládě se narodilo před osmi lety.
I když se samci snaží, poslední mládě se narodilo před osmi lety. (pro Aha! – Jana Myslivečková)

DVŮR KRÁLOVÉ – Rozmnožovací problém řeší chovatelé nejvzácnějších nosorožců v zoo ve Dvoře Králové. Dva samci severního poddruhu nosorožce tuponosého sice dělají, co mohou, a dokonce jim občas přispěchají na pomoc i inseminátoři, na nosorožčí miminka ale všichni čekají marně. „Samice jsou doslova vypnuté,“ řekla Aha! mluvčí zoo Jana Myslivečková. Kvůli tomu hrozí těmto nosorožcům zánik!

Poslední mládě se tu narodilo v roce 2000. V zoo přitom žije poslední chovná skupina těchto zvířat na světě (2 samci, 4 samice). Hrozí jim zánik.

Odborníci vidí jedinou cestu, jak nosorožčí mamky zase nastartovat. „Jestli chceme, aby se nosorožci rozmnožovali, musíme je vypustit do přírodních podmínek. Odstěhovat by se měli do bezpečné rezervace v Africe. Ideální by bylo přidat k nim poslední zvířata z volné přírody. To už ale není na nás,“ objasnila Aha! ředitelka zoo Dana Holečková.

V současné době už ale prý profesionální stopaři hledají poslední zvířata tohoto druhu v národním parku Garamba v Kongu. Podle Holečkové se tato strategie osvědčila u kdysi neméně ohroženého jižního poddruhu nosorožců.

V poslední době se ale ozývají i hlasy, že zahrada takto hodlá nosorožce zpeněžit. Některé spekulace obviňují zoo dokonce z toho, že chce vzácné tlustokožce vyměnit za diamanty. „Není to pravda. I kdyby odešli jinam, vždy zůstanou majetkem naší zoo, a tudíž majetkem českého státu. Navíc tento projekt má oficiální záštitu Světové asociace zahrad a akvárií a Unesco,“ řekla mluvčí zoo ve Dvoře Králové Jana Myslivečková.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.