Josef (22): Nádor mě připravil o čtvrtinu lebky | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Josef (22): Nádor mě připravil o čtvrtinu lebky

Josef před první operací, při níž mu lékaři odstranili rozsáhlý nezhoubný nádor na čele.
Josef před první operací, při níž mu lékaři odstranili rozsáhlý nezhoubný nádor na čele.

PRAHA – Posledních šest týdnů si musel Josef (22) z Roudnicka každé ráno po probuzení nasadit na hlavu speciální helmu. Chránila mu mozek, který měl po operaci nezhoubného nádoru krytý pouze kůží.


Kost mu nahradili jedinečným implantátem

Včera mu lékaři z pražské Fakultní nemocnice v Motole při jedinečném operačním výkonu voperovali speciální na míru vyrobený implantát.

Část lebky museli lékaři Josefovi odstranit letos počátkem července i s nádorem, který mu na čele rostl devět let. „Několikrát jsem se v dětství do toho místa na hlavě uhodil. Vždycky se mi udělala boule a po čase zmizela. Jednou mi tam ale zůstala,“ popisoval večer před unikátní operací Josef. „Lékaři si zřejmě mysleli, že tam má krevní výron přeměněný ve vazivo. Léta se s tím proto nic nedělalo. Až když začal ztrácet vědomí, dostávat epileptické záchvaty, tak jej začali vyšetřovat,“ uvedl jeden z operatérů, docent Jiří Kozák z oddělení maxilofaciální chirurgie.

Právě epileptické záchvaty, které se u Josefa objevily letos v lednu, upozornily na jeho vážný zdravotní stav. Kliknutím zvětšeteNádor narostl do takových rozměrů, že začal utlačovat mozek. Kliknutím zvětšete„Měl jsem tři epileptické záchvaty, první letos v lednu. Byl jsem s kamarády a najednou jsem ležel a koukal do stropu, a kamarádi mi volali záchranku. Ptal jsem se proč, prý jsme ležel na zemi a házel nohama,“ vyprávěl Josef.

Vyšetření na počítačové tomografii (CT) a magnetické rezonanci v motolské nemocnici ukázalo, že se jedná o nezhoubný nádor kosti. „Šlo o výrazný nádor v oblasti čela a lebky vpravo s postižením očnice, nadočnicového oblouku a vedlejších nosních dutin,“ konstatoval neurochirurg Martin Bláha, druhý operatér. Vzhledem k rozsáhlosti výkonu museli totiž na operaci spolupracovat dva týmy lékařů – neurochirurgové a specialisté z oddělení maxilofaciální chirurgie. Kliknutím zvětšeteA operovat se muselo ve dvou etapách.

Kliknutím zvětšete„Lékaři se mi chtěli pokusit nádor při operaci odstranit – vybrousit, ale bylo riziko, že by znovu vyrostl. Tak mi odstranili i část lebky. A nechali mi v Americe vyrobit nový díl, implantát,“ popisoval Josef, který tak včera podstoupil již druhou operaci.

„Při první, začátkem července, byl pacientovi odstraněn nádor i s kostí nad částí mozku. Mozek pacienta zůstal krytý mozkovou plenou a poté hned kůží. Po operaci musel nosit speciální helmu, která chránila mozek před úrazem. Včera podstoupil druhý výkon, při němž jsme mu na Kliknutím zvětšeteotvor v lebce vložili novou umělou kost a několika čtyřmilimetrovými šroubky připevnili ke zbytku lebky,“ popsal neurochirurg Martin Bláha. Ochrana Josefova mozku je nyní již dostatečná, nebude muset nosit helmu a ani mu nebude čelo hyzdit nádor.

Proč byla operace unikátní?

PRAHA – Operace nádoru u Josefa z Roudnicka nebyla unikátní v operační technice při jeho odstraňování, ale v použité náhradě lebeční kosti. Ta se vyráběla pomocí 3D modelu až ve Spojených státech.

Kliknutím zvětšeteDosud se běžně jako náhrada části lebky používá buď pacientova vlastní kostní tkáň, např. ze žebra, nebo umělé materiály. „Používá se methakrylát, silikon, titanové síťky a další. Tvar implantátu se vytváří vždy až při operaci tvarováním podle tvaru defektu,“ říká doktor Martin Bláha s tím, že to ne vždy umožňuje dokonalý kosmetický výsledek, zvláště v oblasti obličeje. „Proto nyní jako další fáze vývoje nastupují počítačem vytvořené virtuální implantáty 3D lebky s dokonalým kosmetickým i funkčním efektem,“ uvádí neurochirurg Bláha. A takový implantát použili lékaři pro Josefa. „Po odstranění nádoru se provedlo speciální vyšetření počítačovou tomografi í (CT) v jednomilimetrových, velice tenkých řezech,“ popisuje doktor Bláha. Vyšetření bylo nahráno na CD a odesláno výrobci do Ameriky. „Počítačem je vyroben 3D model lebky, kde je vidět vzniklý defekt, a virtuálně doplněna kost tak, aby kosmeticky i funkčně co nejlépe plnila svoji úlohu,“ uvádí lékař. Návrh implantátu poslal výrobce do motolské nemocnice, kde jej odsouhlasili a za pět týdnů od zaslání CD s vyšetřením dostali lékaři poštou implantát. „Je vyroben z materiálu PEEK, ale používá se i titan,“ dodává doktor Bláha. A cena? Kliknutím zvětšeteZa operace zaplatí pojišťovna kolem dvou set tisíc, samotný implantát vyšel na 100 tisíc korun.

Implantáty minulosti: Používala se i kost ze psa

PRAHA – Vyrobit náhradu lebky musí lékaři pokaždé, pokud pacientovi část lebeční kosti chybí. „To může být způsobeno úrazem, zánětem nebo nádorem. Pokud lékař odstraní část lebky ve snaze zbavit pacienta nádoru nebo infekcí či úrazem postižené kosti – operaci se říká kraniektomie,“ popisuje neurochirurg Martin Bláha.

V minulosti byly jako náhrady lebky, vesměs po úrazech, používány různé materiály. Inkové používali zlaté či stříbrné destičky, v jižním Tichomoří zase skořápku kokosového ořechu. Využívali se ale i dobytčí rohy či látka namočená v krvi a víně, olověné či železné destičky. „V 17. století byl ruskému vojákovi, který utrpěl válečné poranění hlavy, nahrazen chybějící kus lebky kusem lebky psa. Pacient se podle literatury velice rychle zahojil a zotavil, jenomže se o tom dozvěděla církev a pod hrozbou exkomunikace a upálení mu ji museli zase vyndat,“ vypráví doktor Bláha.

Josef: Chci si najít přítelkyni

Kliknutím zvětšetePRAHA – Josef měl na čele bouli od třinácti let a podle svých slov si na své »křivé« čelo dávno zvykl. „Smířil jsem se s tím,“ říká. Přesto raději nosil dlouhé vlasy až do čela, aby nebyla na první pohled vidět.

Po včerejší operaci bude mít čelo jako každý z nás. A vlasy ostříhané kvůli operaci si už nebude muset nechat narůst. Ve čtvrtek večer deníku Aha! řekl, že se těší do práce a chce si najít přítelkyni.

Během dvou měsíců jdete na druhou složitou operaci, jaké máte pocity?
„Před první jsem měl strach, opravdu jsem se bál. Když mě ale po téměř sedmi hodinách probudili, tak jsem si myslel, že jsem ještě neusnul. Teď se těším, ale strach zase mám, kdo by neměl.“

Po operaci jste dostal helmu, jaké jsou reakce okolí, když v ní vyjdete na ulici?
„Na helmu jsem si zvykl, není to nic hrozného, lidi jsou na tom hůř. Smířil jsem se s boulí, s prohlubní v hlavě i helmou. Moji známí to berou, tak jak to je.“

Co máte v plánu po návratu domů?
„Doufám, že to bude v pohodě. Jsem soustružník, musel jsem ze zdravotních důvodů skončit, a pokud budu v pořádku, můžu se na své místo vrátit. Doufám, že se vrátím, moc chci.“

Plánujete rodinu?
„Určitě. Jsem sám, chtěl bych si najít přítelkyni.“


Autor: TOMÁŠ LAMBERSKÝ
Foto Aha! – Alexandr Malachovský, Petr Novotný

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.