Léky na pumpě, nebo v »sámošce«? Zapomeňte! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

Léky na pumpě, nebo v »sámošce«? Zapomeňte!

Některé léky je možné ode dneška koupit v samoobslužných lékárnách. Léky na předpis jsou k vyzvednutí ale stále za pultem.
Některé léky je možné ode dneška koupit v samoobslužných lékárnách. Léky na předpis jsou k vyzvednutí ale stále za pultem. (Aha!: Martin PEKÁREK)

PRAHA – Ode dneška je možné nakupovat léky, které nejsou na recept, samoobslužným způsobem v supermarketech a drogeriích s vlastní sítí lékáren a také přes internet! Nová vyhláška ale neumožňuje volný prodej léků například na benzinových pumpách nebo v běžných obchodech.

„Vyhláška umožňuje vydávat léčivé přípravky samoobslužným způsobem, ale tento způsob výdeje je povolen pouze lékárnám. Vyhláška se vlastně vztahuje na supermarkety nebo drogerie, které mají síť vlastních lékáren. Určitě to neznamená, že přijdete do obchodu a tam bude v regálu volně prodejný lék,“ řekla Aha! tisková mluvčí ministerstva zdravotnictví Jana Kocová. U samoobslužného výdeje v lékárně je její personál povinen pacientům poskytnout všechny potřebné informace o léku.

Dnešním dnem je také možné nakupovat léčiva přes internet nebo dodávkovou službou. V ČR je to novinka, v mnoha jiných zemích je tento způsob prodeje běžný. Odborníci ale varují! „Léky je rozumné objednávat pouze z prověřených lékáren, protože na internetu je spousta »zaručených léků«, které mohou být zdraví nebezpečné, již teď se objevují i padělky známých léků jako je třeba Viagra,“ řekl Aha! lékárník Martin Kropáček. Na internetových stránkách Státního ústavu pro kontrolu léčiv (www.sukl.cz) bude zveřejněn seznam lékáren, kterým bude internetový výdej povolen.

„Ceny léků jsou v rukou lékáren, záleží na nich, jakou zvolí cenovou politiku a jakou marži si budou u léků účtovat,“ dodává Kocová.

Příklady volně prodejných léků

● Ibalgin – Potlačuje bolesti hlavy, zubů, kloubů, zad i menstruační bolesti.
● Paralen – Ke snížení horečky, potlačuje nachlazení.
● Aspirin – Především proti bolesti a horečce, při projevech chřipky.
● Nurofen – Potlačuje obvyklé bolesti, působí protizánětlivě.
● Modafen – K snížení horečky, usnadnění dýchání nosem, proti bolesti a tlaku v uchu.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.