Mimina tučňáků snědí naráz i 15 ryb! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Mimina tučňáků snědí naráz i 15 ryb!

V odchovu tučňáků patří zlínská zoo na přední místa v republice.
V odchovu tučňáků patří zlínská zoo na přední místa v republice.

ZLÍN – Zlínská zoo se pyšní prvními třemi letošními mláďaty tučňáka Humboldtova, jednoho z nejohroženějších zvířat na světě. Fešákům jsou nyní tři měsíce. Dosud je ale jejich rodiče ukrývali v norách.


Jedlíci ze zlínské zoo

„Když se malý tučňák vylíhne, tak dospělého vůbec nepřipomíná, je to taková šedá prachová kulička, která váží okolo 60 gramů,“ popsala vzácná ptačí miminka mluvčí zoo Romana Bujáčková. Rodiče je sami starostlivě krmí natrávenou potravou, a tak v měsíci již váží kolem jednoho kilogramu.

Ve volné přírodě obvykle loví tučňáci ve skupinách, v mělké vodě především sardele a sardinky. „U nás dostávají mořské ryby. Každý z nich spořádá deset až 15 rybek o délce okolo 15 cm,“ dodala mluvčí.

Kliknutím zvětšete Kliknutím zvětšete

Hrozí jim vyhubení

Tučňákům Humboldtovým, kteří jsou na okraji vyhubení, v přírodě nejvíce škodí nadměrný komerční lov ryb a klimatický jev nazvaný El Niňo. Jde o zeslabení studeného oceánského Peruánského proudu, který zapříčiňuje oteplení tamních vod.


Autor: (zr)
Foto: ČTK

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.