Kauza krkavčí matky: Bratr tyranky nás chtěl zbít | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Kauza krkavčí matky: Bratr tyranky nás chtěl zbít

V tomto domě nyní žije krkavčí matka z Berouna.
V tomto domě nyní žije krkavčí matka z Berouna.

ROZVADOV – Krkavčí matka Klára Fialková (29) z Berouna, která svého syna Davídka (3) a dceru Olgu (6) poutala psím obojkem k posteli, žije přechodně u své matky v Rozvadově. Její příbuzný na nás včera agresivně zaútočil.


V domě žije matka Kláry Fialkové se dvěma syny a vnoučaty Markem (11) a Honzíkem (7). Také oni jsou dětmi bestiální matky. Před několika lety je ale Klára Fialková svěřila do péče babičky. „Klára tu není, je v Berouně. Její starší děti tady vychovávám. Ty jsou v pohodě,“ odsekla žena. Když obyvatelé objektu viděli, že fotíme jejich dům, začali všichni křičet. Poté se jeden ze synů oslovené ženy za námi rozběhl a pronásledoval nás až do auta. Otevřel dveře a nechtěl nás nechat odjet. Požadoval také, abychom vyndali film. Nakonec ho zastavil argument, že nestojíme na jeho pozemku a zavoláme policii.

Kliknutím zvětšeteSousedy incident nijak nepřekvapil. Podle nich je rodina velice zvláštní. Někteří lidé v Rozvadově si pamatují ještě dobu, kdy tady Klára Fialková žila se svými prvními dvěma dětmi. „Oba chlapci byli zdraví, jeden je ale její vinou zmrzačený tak, že si ponese následky celý svůj život. Jako miminko ho upustila na hlavičku a od té doby je postižený,“ líčila jedna z obyvatelek Rozvadova.

Za týrání svěřené osoby Kláře Fialkové hrozí až tři roky vězení. V současné době je Daniel i Olga v dětském domově v Kladně.

Předsedkyně FOD Marie Vodičková pro Aha!: K bestiím jsme tolerantní

Dokud nebude Klára Fialková za týrání svých dětí odsouzena, je podle našeho zákona nevinná. Je možné, aby jí soud do té doby vrátil Davídka a Olinku do její péče?
„Možné to je, ale doufám, že je to nepravděpodobné. I takové případy se ale stávají a mívají tragické konce.“

Konkrétní případ?
„Rodiče z Moravy byli stíháni kvůli týrání dvou větších dětí. Proto jim bylo třetí, které se narodilo, odebráno. Přestože jejich stíhání neskončilo, krajský soud rozhodl, že se nemluvně vrátí domů. Do týdne zemřelo. Protože plakalo, rodiče ho udusili.“

Je dětský domov povinen Kláře Fialkové umožnit kontakt s dětmi?
„Kdyby na ni reagovaly negativně, projevovaly by paniku, mohli by jejímu kontaktu s nimi zamezit. Stejně jsme to udělali v kuřimské kauze a Ústav státu a práva s naším postupem souhlasil.“

Fialková údajně neměla v úmyslu své děti týrat, jen prý nezvládala jejich výchovu.
„Člověk nemusí mít přímý úmysl, ale pokud dítě nepřiměřeně bije, omezuje ho na pohybu a vybíjí si na něm vztek nebo svůj stres, pak to týrání je. Pokud si rodič neví s děckem rady, může požádat o pomoc například pedagogicko-psychologickou poradnu nebo zavolat krizovou linku.“

Tvrdost výchovy v Čechách bývá kritizována i v zahraničí. Kde bereme tolik tyranů?
„K hrubému zacházení s dětmi je u nás tolerance. Osmdesát pět procent pachatelů odsouzených za týrání dostalo u nás v roce 2006 podmíněný trest. To není nikde na světě. Přitom to bývají brutální útoky. Například otčím bil osmileté dítě pěstí do očí. Nevidělo, mělo podlitiny. Dostal podmínku. Pachatel tedy zůstal doma a dítě musí být v ústavní péči, aby bylo v bezpečí.


Autor: (ver)
Foto Aha! – Marcela Tolašová

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.