Odborníci varují: Tlusté děti se dožívají o 6 let méně! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 8. května 2024

Dnes je Den vítězství, zítra Ctibor

Odborníci varují: Tlusté děti se dožívají o 6 let méně!

PRAHA – Nebezpečně přibývá dětských tlouštíků! V České republice trpí tloušťkou každé páté dítě ve věku od šesti do dvanácti let. Nejvíce obézních dětí je přitom ve věku kolem sedmi let a přibývá i dětí s váhou nad sto kilo.


Podle odborníků dokonce mohou kila navíc v dětství zkrátit život člověka až o šest let!

Lékaři se shodují v tom, že tloušťce u dětí je potřeba předcházet už ve školních jídelnách. „Musíme překonat zavedené mýty, že kvalitně se vaří tam, kde dávají velké porce, kde je možné si libovolně přidávat, nebo názor, že děti zeleninu a zdravá jídla jíst nebudou,“ vysvětlil Miroslav Šole ze společnosti Compass Group, která provozuje školní jídelny. Podle něj totiž to, co jíme, může výrazně zkrátit náš život. „Používáme nekvalitní a nečerstvé suroviny, jíme nepravidelně a strava ve školních jídelnách je často jednostranná a málo pestrá. Doma zase převládá stereotyp chutí. V rodinách se vaří 8 až 10 jídel stále dokola,“ popsal chyby ve stravování Šole.

Lékaři upozorňují, že dětem s nadváhou hrozí zdravotní problémy, posměch vrstevníků, ale i deprese. Osm z deseti dětí si navíc nadváhu přenese i do dospělosti. „Počet dětí s nadváhou je skutečně alarmující, Kliknutím zvětšeteza poslední tři měsíce jsem měla v ordinaci asi 4 děti s nadváhou vysoko přes sto kilo,“ vysvětlila dětská obezitoložka Alexandra Moravcová.

A jak by podle odborníků měla správná školní jídelna fungovat? „Děti by měly mít výběr z více jídel, v jídelníčku nesmí chybět ovoce a zelenina, naopak ubýt by měla sladká jídla a děti by neměly být nuceny oběd za každou cenu dojíst,“ dodala Moravcová.

Tohle jedly děti před dvaceti lety:
● dušená mrkev, brambor maštěný máslem
● rajská omáčka, vepřový plátek, knedlík
● hovězí s UHO (univerzální hnědá omáčka), knedlík
● párek, hrachová kaše, chléb
● koprová omáčka, vejce, brambor

Tohle děti jedí dnes:
● vepřová kýta na paprice s těstovinami
rybí filé smažené s bramborovou kaší
● vepřenky s cibulí, bramborami a hořčicí
● španělský ptáček s houskovým knedlíkem
● kuřecí plátek na žampionech, rýže


Autor: (lt)
Foto ara

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.