Takhle se změní Praha v roce 2009! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Takhle se změní Praha v roce 2009!

Národní technická knihovna se otevře v září 2009.
Národní technická knihovna se otevře v září 2009.

PRAHA – Neuvěřitelné! Čeká nás už jen necelých šest měsíců a bude tu rok 2009. Pro obyvatele Prahy přinese mnohé nové stavby a komunikace, například novou knihovnu, cesty, tunel i vlakové spojení.



Návštěvníci hlavního města se budou muset připravit na to, že začne tříletá rekonstrukce fasády Národního divadla a hlavně Praha spustí pilotní projekt zpoplatnění vjezdu do historické části města mýtným. Cena by se měla pohybovat od 50 do 150 korun za den.

Otevře Národní technická knihovna

Kliknutím zvětšeteNárodní technická knihovna na Flemingově náměstí se veřejnosti otevře v září v roce 2009. Knihovna bude sloužit k uskladnění více než 1,7 milionu svazků převážně technických publikací. Budova bude osmipodlažní, z toho tři patra pro depozitáře, parkoviště budou pod zemí. Budova knihovny stála zhruba 2 miliardy korun. Knihovna nabídne prostor pro 1300 návštěvníků, 50 studoven a 400 počítačů.

Pražská radiála

Kliknutím zvětšetePřestože oficiální termíny jsou navrženy daleko za rok 2009, tak se tajně doufá v dokončení některých dílčích úseků tohoto silničního veledíla. Postupně by se tak mělo začít ulevovat některým jen těžko průjezdným oblastem, zejména ve špičce. Dokončen by například měl být nájezd z Kbelské ulice na vysočanskou radiálu, což významně ulehčí dopravě na severozápadě města.

Tunel Blanka

Kliknutím zvětšeteGigastavba má odlehčit ulicím v centru Holešovic. Letenský kousek tunelu je však jen jedním ze tří dílů celého tunelového komplexu, který vyjde na 21 miliard. Právě tento úsek ale patří k nejnáročnějším. V roce 2009 budou již oba tubusy tunelu vyraženy a rozjedou se naplno dokončovací práce, které by mohly trvat až dva roky. Připravte se na to, že v roce 2009 se přes Letnou autem nedostanete, budou zde jezdit pouze tramvaje.

Začne stavba nových stanic metra A

Kliknutím zvětšeteV listopadu 2009 je v plánu zahájení stavby dalších úseků metra A. Nejprve přijde na řadu úsek metra Dejvická – Motol. Celá trasa za 32,7 miliardy korun by měla být hotová do roku 2018 a povede stanicemi Dejvická – Červený Vrch – Veleslavín – Petřiny – Motol – Bílá Hora – Dědina – Dlouhá Míle – Staré letiště – Letiště Ruzyně.

Nové železniční spojení

Kliknutím zvětšetePo dlouhé době získá Praha dopravní uzel, který propojí Hlavní nádraží se všemi železničními koridory republiky napojenými na mezinárodní tratě. Stavba trvající deset let přišla na 10 miliard korun a propojí Hlavní nádraží, nádraží Libeň a Masarykovo nádraží. Součástí nového spojení jsou i dva nové vlakové tunely pod horou Vítkov.


Autor: (nek, lt)
Foto ČTK, ara

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.