Nemocný Ilja: Chlapec, který bojuje s poruchou krvetvorby - Oslavil 7. narozeniny! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pondělí 6. května 2024

Svátek slaví Radoslav, zítra Stanislav

Nemocný Ilja: Chlapec, který bojuje s poruchou krvetvorby - Oslavil 7. narozeniny!

Malý Ilja se raduje z dortu se sedmi svíčkami.
Malý Ilja se raduje z dortu se sedmi svíčkami. (: www.ilja.cz)

PRAHA – Ilja Mráček slavil 7. narozeniny! Jak už deník Aha! informoval, malý chlapec má těžkou a velmi vzácnou poruchu krvetvorby, kterou na světě trpí zhruba tři sta lidí. Klučina má za sebou náročnou transplantaci kostní dřeně až v Jeruzalémě. Teď si ale nejvíc ze všeho přeje jít do první třídy a mít hodně kamarádů!

Se životem malého pacienta si osud pořádně zahrál. Ilja trpí odmalička poruchou krvetvorby zvanou Fanconiho anémie. Dochází při ní k selhávání kostní dřeně. Ta produkuje nedostatečné množství destiček, bílých a červených krvinek. Transplantace Iljovi zachránila život doslova v poslední chvíli, vyhráno ale pořád nemá. „Po transplantaci kostní dřeně se jeho stav velmi zlepšil. Nedávno ale dostal vážnou infekci, která ohrozila schopnost těla přijmout novou dřeň. Teď už je jeho stav ale zase docela dobrý,“ vysvětlil otec chlapce Ilja Mráček.

Malý Ilja si tak konečně pořádně užil narozeninovou oslavu, i když jen v kruhu rodiny a bez dětí. „Dostal dort, hračky, oblečení a svá oblíbená CD. Nejraději poslouchá vážnou hudbu, Matušku a Nohavicu. Naopak nemá rád Karla Gotta. Taky se snaží hrát na klavír, má malou flétnu i dětské housle,“ popsal pan Mráček.

Když vše půjde dobře, mohl by Ilja za měsíc přestat brát i léky, které zatím nutně potřeboval. Klučinu teď ale nejvíc zajímá, jestli bude moci konečně chodit mezi děti do školy. „Doufáme, že už v září nastoupí do první třídy. Rádi bychom ho brali ven už teď, ale kvůli zdraví to nejde, vadí mu ostré slunce,“ dodal Ilja Mráček.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.