Prof. MUDr. Petr Zatloukal: Lék na rakovinu plic nedostane každý! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Prof. MUDr. Petr Zatloukal: Lék na rakovinu plic nedostane každý!

Prof. MUDr. Petr Zatloukal, CSc.
Prof. MUDr. Petr Zatloukal, CSc. (Aha! – Josef Mašek)

PRAHA – Čeští lékaři mají k dispozici lék, který může pomoci nemocným se zhoubným nádorem plic, ale nesmějí jim ho dát! Preparát Avastin, který se s úspěchem používá i u jiných druhů rakoviny, byl pro léčbu nejčastějších tzv. nemalobuněčných karcinomů plic schválen v Evropské unii už loni, u nás jej ale lékaři používat nemohou…

Čeští lékaři mají k dispozici lék, který může pomoci nemocným se zhoubným nádorem plic, ale nesmějí jim ho dát! Preparát Avastin, který se s úspěchem používá i u jiných druhů rakoviny, byl pro léčbu nejčastějších tzv. nemalobuněčných karcinomů plic schválen v Evropské unii už loni, u nás jej ale lékaři používat nemohou…

Nejde přitom o takový preparát, který by se používal např. až ve chvíli, kdy selžou jiné možnosti léčby u vážně nemocných pacientů. „Avastin je lék, který se podle registrace přidává k normální chemoterapii hned od počátku léčby,“ potvrzuje profesor Petr Zatloukal, přednosta Kliniky pneumologie a hrudní chirurgie Fakultní nemocnice Na Bulovce v Praze.

Kategorizační komise, která by jej mohla pro léčení nemocných schválit, byla Ústavním soudem zrušena a nové léky se nyní dostávají do používání výjimkou ministra zdravotnictví. Lék pro nemocné rakovinou plic výjimku nedostal…

Lékaři tak mohou Avastin používat jen v rámci klinických studií. „Ty ale nejsou otevřené každému pacientovi, musí splňovat přísná kritéria. Když je splňuje, tak mu léčbu dáme, když ne, tak mu ji nemůžeme legálně dát,“ uvádí prof. Zatloukal.
Jediný, kdo s tím nyní může něco dělat, je ministr Julínek, ten může rozhodnout o tom, kdo dostane šanci se léčit a možná i uzdravit..!

Pokud by se navíc našel pacient, který by na český stát podal žalobu, že mu neumožnil léčit se stejně jako nemocní jinde v Evropě, zřejmě by vyhrál. „Když by se pacient soudil, tak jde o něco, co by asi vyhrál,“ myslí si i prof. Zatloukal. Zároveň však říká, že Česko není jediná země v EU, která lék nepoužívá „Je to léčba drahá, ne ve všech zemích se používá,“ dodává prof. Zatloukal.

Jak lék funguje?
Látka, již Avastin obsahuje, zamezí růstu cév, které musejí vyživovat nádor již od velikosti 2 až 3 mm. Zablokování vzniku cév vede k zastavení růstu nádoru a jeho »vyhladovění« a zániku.

Rakovina plic
Ročně v Česku umírá na rakovinu plic 4346 mužů a 1443 žen, což je počet obyvatel jednoho malého města. Z více než 90 % ji způsobuje kouření, u nekuřáků se vyskytuje zřídka.

Ptejte se na studie!

Klinické studie jsou často jedinou nadějí pro vážně nemocné. „Jedna velká výhoda je, že v rámci klinických studií můžeme pacientům nabízet moderní léky, k nimž by jinak neměli žádný přístup,“ říká prof. Zatloukal s tím, že jeho klinika má projekty i na řadu dalších léků. Zájem nemocných s rakovinou o ně podle lékařů není v Česku velký. Když ale např. ve Spojených státech někdo dostane rakovinu, tak si sedne k telefonu a obtelefonuje specializovaná centra a ptá se: »Máte nějakou studii na moji konkrétní nemoc?«

Specializovaná centra v Česku

Pro pacienty s rakovinou plic je důležité, aby byli od počátku diagnostikováni a léčeni ve specializovaných centrech. Těmi jsou zejména ta ve FN Na Bulovce v Praze, FN Plzeň, FN Brno, FN Olomouc, FN Ostrava. Proč? Protože když je někdo léčen na astma a léčba není ideální, tak se dostane do specializovaného centra, kde se léčba tzv. optimalizuje. U rakoviny je ale velmi krátká doba na správnou diagnózu a zahájení léčby. Pokud léčba není optimální, tak nebývá dost prostoru na to, aby se napravila…

Američtí vědci: Rakovinu plic odhalí krevní testy

V budoucnu bude podle vědců možné odhalit v raném stadiu rakovinu plic díky krevním testům. Američtí vědci přišli na nový postup, který umožní prokázat rakovinu plic z krve na 87 procent. Lékař odebere pacientovi vzorek krve a za krátkou dobu již bude moci případný nádor dále lokalizovat. Krevní test dokáže zjistit, zda bílé krvinky přicházejí do styku s rakovinotvornými buňkami.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.