Odborníci varují: Česku hrozí malárie! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Odborníci varují: Česku hrozí malárie!

Komárů, kteří přenášejí malárii, je v Nových Mlýnech už teď spousta.
Komárů, kteří přenášejí malárii, je v Nových Mlýnech už teď spousta.

NOVÉ MLÝNY – K pěknému průšvihu se schyluje na jihu Moravy! Nádrž Nové Mlýny, populární rekreační středisko, se totiž vymkla vodohospodářům z rukou! Hladina stále klesá a místo se stává rájem komárů.


Nové Mlýny: Ráj komárů

Odborníci varují: tady hrozí malárie!

Z oblíbeného rekreačního střediska nás už asi brzy vyštípou komáři. Novomlýnská přehrada se jimi totiž už teď jen hemží. Čím dál víc klesající hladina je totiž ideálním místem, kde se tihle krvesaví tvorové množí. Komárů tak stále přibývá – a to je hlavní sezona stále ještě daleko. „Voda je místy hluboká jen asi padesát centimetrů, v létě se tak může ohřát až na třicet stupňů. A to jsou stejné podmínky jako v Asii nebo v tropické Africe. Do pěti let se tu může klidně objevit malárie. V sezoně tady dovolenou tráví i deset tisíc lidí a mohlo by to znamenat katastrofu,“ řekl Aha! biolog Miroslav Šebela, který sem jezdí každý víkend už třicet let. V nádrži se už na různá opatření utopily miliony korun, nic nepomáhá. Kliknutím zvětšeteHráze prosakují, hladina klesá a umělé ostrovy se rozpadají. Jedno z nejoblíbenějších rekreačních středisek se tak může proměnit doslova v peklo a líheň tropických chorob.

Schovávají pravé neštovice!

PRAHA – Specialisté na infekční nemoci očekávají, že v budoucnu nastane další rozšíření některých nebezpečných infekcí. „Mohou vzniknout i noví původci nemocí nebo se znovu objevit infekce, které byly dřív považovány za vymýcené. To je příklad třeba černého kašle. Očkování, které dřív spolehlivě chránilo, již přestává být účinné,“ uvádí Hana Roháčová, primářka Infekční kliniky Fakultní nemocnice Na Bulovce. Podobné nebezpečí prý hrozí i u pravých neštovic. „Poslední vir měl být z přírody vymýcen v roce 1977, minimálně ve dvou laboratořích na světě jej ale údajně uchovávají. Existuje riziko, že by se tyto nebo jiné podobné viry mohly v budoucnu dostat do nepovolaných rukou,“ dodává Roháčová.

Exotické nemoci v Česku

1. Malárie – onemocnění způsobené parazity může skončit smrtí.
2. Horečka dengue – projevuje se horečkou, krvácením z nosu a v těžších případech i vnitřním krvácením.
3. Břišní tyfus – nakažlivé střevní onemocnění vyvolané bakteriemi. Zdrojem nákazy je nemocný nebo bacilonosič.
4. Leishamitóza – postihuje vnitřní orgány a kůži.


Autor: (aik), (wer)
Foto Profimedia.cz, Anna Štětinová

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.