Přišel o nohy a ruku! Traktor ho málem zabil, přesto chce jezdit dál... | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Přišel o nohy a ruku! Traktor ho málem zabil, přesto chce jezdit dál...

Jiří Holeček přišel o tři končetiny, o nezdolnou vůli ale rozhodně ne.
Jiří Holeček přišel o tři končetiny, o nezdolnou vůli ale rozhodně ne.  (pro Aha! – Jan Čada, ČTK)

ČELADNÁ – Neuvěřitelný optimista! Jiřímu Holečkovi (30) z Kublova na Berounsku se v jedné minutě převrátil život úplně naruby! Koncem loňského roku přezouval na svém traktoru pneumatiky a v tu chvíli se to stalo!

Neuvěřitelný optimista! Jiřímu Holečkovi (30) z Kublova na Berounsku se v jedné minutě převrátil život úplně naruby! Koncem loňského roku přezouval na svém traktoru pneumatiky a v tu chvíli se to stalo! Spadly na něj těžké disky kol. Mladý muž se probudil až za tři dny v nemocnici.... Jenže to už byl po amputaci pravé ruky a obou nohou.

O okamžicích, které změnily jeho život, se mu mluví těžko, ale vybavuje si je dobře: „Doma jsem chtěl na svém traktoru vyměnit pneumatiky, jenže technická závada způsobila, že mne doslova sejmuly těžké disky a odhodily nějakých sedm metrů.“

Jiří měl ale štěstí v neštěstí, první pomoc mu poskytl kamarád Martin. „Tomu vděčím za život,“ vzpomíná Holeček. „Pomohl mi z nejhoršího, pak si už ale nepamatuji nic,“ říká muž, který utekl hrobníkovi z lopaty mimo jiné i se sérií vážných vnitřních zranění. Když pominuly nejhorší chvíle, putoval do nemocnice ve Frýdku-Místku, tam mu vybrali vhodné protézy a Jiří Holeček začal s prvními náročnými kroky na protézách do nového života. V nejtěžších chvílích mu pomohla obrovská vůle. A pomáhá i teď, kdy nad ním a jeho silou a vitalitou kroutí hlavou v Beskydském rehabilitačním centru v Čeladné.

Jako obdivuhodného pacienta, který dělá na dvou protézách neuvěřitelné pokroky, si jej považuje třeba fyzioterapeutka Eva Švrčková. Není pak divu, že každým dnem přicházejí Jiřímu Holečkovi na mysl věci, nad kterými se tají dech. Po vzoru legendárního Meresjeva, který s protézami znovu létal, se chce vrátit k traktoru. „Odmalička to byl můj veliký koníček, nemůžu ho jen tak opustit,“ říká s udivující samozřejmostí Holeček.

Muž, který se umí porvat s nepřízní osudu, pobude pod Lysou horou ještě zhruba čtyři týdny, pak se vrátí do středních Čech a jeho příkladný boj s osudem bude pokračovat...

Slavný jmenovec: Je to neuvěřitelné!

Nad vůlí traktoristy Holečka kroutí hlavou i jeho slavný jmenovec, trojnásobný mistr světa v ledním hokeji, legendární brankář Jiří Holeček: „Je neuvěřitelné, jak je silný, jak se nevzdává, myslím, že je příkladem pro spoustu lidí, které třeba při dopravních nehodách potká podobné neštěstí. Vlastně je to tak trochu podoba s hokejem, nikdy se člověk nemá vzdávat. Pokud jde o zdraví či dokonce o život, je silná vůle naprosto nezbytná. Pana Holečka srdečně zdravím, přeji mu všechno dobré a budu mu každý den držet palce,“ dodává muž, který byl vedle Dominika Haška zřejmě nejlepším brankářem naší hokejové historie.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.