Václav Kočka se brání: Nejsem vrah! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Václav Kočka se brání: Nejsem vrah!

Zdrcen!  Václava Kočku včera přemohly emoce, když si vzpomněl na své vnučky, které jsou kvůli informacím o něm a jeho rodině ve škole šikanovány.
Zdrcen! Václava Kočku včera přemohly emoce, když si vzpomněl na své vnučky, které jsou kvůli informacím o něm a jeho rodině ve škole šikanovány. (Aha!: Petr NOVOTNÝ)

PRAHA – Zdrcený, se slzami v očích předstoupil včera před novináře Václav Kočka starší. Muž, který byl tajným materiálem šéfa Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Jana Kubiceho označen za vraha kontroverzního podnikatele Františka Mrázka. „Nejsem vrah!“ sdělil ve svém prohlášení.

Zároveň odmítá, že by s vraždou Mrázka měl cokoli společného kdokoli z jeho rodiny. Ve chvíli, kdy má promluvit o tom, zda se s Mrázkem přece jenom neznal, propuká v pláč. „Mrázka jsem neznal, nikoho takového,“ řekl roztřeseným hlasem. V hlavě má přitom obraz svých vnuček, které kvůli nařčení uvedenému v Kubiceho zprávě trpí nejvíce. Václavu Kočkovi totiž včera dokonce volali ze školy, do které vnučky chodí. „Vnučky jsou ve škole napadány kvůli informacím, které se dostaly na veřejnost,“ upřesnil advokát Lžičař.

Jak vás to zasáhlo a co na ty dokumenty z Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu říkáte?
„Já si myslím, že to je vyložená lež. Je to zorganizované. Nevím, čí to je zájem, nikoho nenapadám, ale je to zorganizované od nějakých lidí, kteří chtějí ve volbách poškodit buď sociální demokracii, nebo další politické strany. Já nevím, co s tím kdo zamýšlí. Já si to nedovedu ani vysvětlit normálně, ani to pochopit.“

Takže nedokážete odhadnout, proč došlo zrovna k ataku na vás a vaši rodinu?
„Je to útok, který vede skupina osob, která sleduje vlastní politické cíle. Je to proto, že zbývá pár dnů do voleb. Hrubým způsobem byla porušena má čest, mé jméno a důsledky zasáhly celou mou rodinu. Jsem nesmírně zklamaný ze špinavé předvolební hry. Mě a moji rodinu někdo prostě použil jako zástupný problém v politickém boji. Každý rozumně myslící a uvažující člověk pozná primitivní účel sledující dosažení přízně voličů.“

Znal jste zavražděného podnikatele Františka Mrázka?
Do očí se mu začnou hrnout slzy. „V životě jsem neviděl žádnýho Mrázka, nikoho.“ Závěr není téměř rozumět, Václava Kočku uklidňuje jeho právník Josef Lžičař a radí mu, aby se k záležitosti nevyjadřoval.

Takže spojení s vraždou Mrázka odmítáte?
„Nejsem vrahem či organizátorem vraždy podnikatele Mrázka. Nikdy jsem nebyl ve vraždě podsouvané mně či mé rodině (např. syn Václav Kočka ml. – pozn. red.) vyslýchán, vyšetřován nebo obviněn. To, co je zveřejňováno, je pro mne šokem. Já i moje rodina včetně synů, kteří jsou též lživě napadáni a jako celá rodina kriminalizováni, využijeme všech právních prostředků, abychom zjednali nápravu a aby byly vyvozeny důsledky proti všem, tedy fyzickým osobám či orgánům, které nastalou situaci vyvolaly.“

Mohl byste osvětlit kontakty s premiérem Jiřím Paroubkem? Objevily se spekulace, že jste jeho poradcem, které pak premiér vyvracel.
„Poradce žádný nejsem. Je to strašně jednoduché. Jsem místopředseda sociální demokracie tady na okrese. Řádně zvolený.“

Takže s ním nic nekonzultujete?
„Chodím na krajské konference. Je to můj předseda, nejvyšší.“

Spolupracoval jste nějak na volební kampani ČSSD?
„Se sociální demokracií jsem na kampani nespolupracoval. Jenom když chtěli s něčím pomoct, jako třeba organizování Dne dětí a podobně. Jo, koncerty na fontáně, to byla kampaň. To jsem pomáhal zajišťovat. To děláme pro děti.“

Kdo je Václav Kočka
Václav Kočka (65) starší je hlavou rozvětvené rodiny Kočků, kteří už léta »ovládají« pražské Výstaviště. Právě zde je Kočka starší zaměstnán už čtyřicet let. Patří mezi hlavní organizátory tradiční Matějské pouti. V minulosti byl často se současným premiérem Jiřím Paroubkem. O jejich přátelském vztahu svědčí i to, že byl několikrát pozván na oslavu Paroubkových narozenin. Podle Kočkova právníka Josefa Lžičaře nebyl Václav Kočka nikdy v životě trestně stíhán nebo vyšetřován. Výjimkou je pouze dopravní nehoda v roce 1968, za kterou dostal Kočka podmínku.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.