Františka (76) z Uherského Hradiště dokáže s kukuřicí divy: Andělé s křídly ze šustí!

Vánoční atmosféra nemusí být jen třpytivá. To dokazuje Františka Snopková (76) z Uherského Hradiště, která tvoří betlémy a figurky z kukuřičného šustí.
Mnozí dávají přednost přírodním materiálům. Ozdobám ze slámy, vizovického pečiva nebo právě kukuřičného šustí. A s ním si umí mistrovsky paní Františka poradit. „Je to dost náročné, ale mě ta práce baví. Když mám něco hotové, mám radost a když vymyslím něco nového, tak tuplovanou,“ usmívala se. Má ráda ruční práce a po mateřské dovolené jí v Ústředí lidové umělecké výroby, která už neexistuje, nabídli v roce 1983 dělat figurky ze šustí. „Pani mě to ukázala a hned mě to chytlo. V roce 1991 jsem se pak osamostatnila. Kukuřici jsme si dříve sadili sami. Ted ji zháním od těch, co ji pěstují,“ řekla.
Složitá příprava
Klásky se musí zbavit šustí – ošůstat. Šustí se pak pere v běžném prášku na praní a poté se síří, aby se vybělilo. „Mokré se dá do vyšší krabice, doprostřed se dá plechovka s plátky zapálené síry a nechají se uvnitř dva dny. S vlhkým materiálem pak už mohu pracovat. Pokud je suché, musím ho znovu namočit, aby bylo tvárné. Jak udělám figurky do Betlému, nechám je sušit volně na vzduchu až týden,“ přiblížila práci.
Má už nástupce
Františka Snopková to naučila dceru Eriku (48), asistentku v základní škole. „To se prostě musí, je to v rodině. Tak, jak se chodilo pomáhat na pole, je to i s tímto. Vyrůstala jsem u toho a pomáhala,“ konstatovala Erika. „Ve volných chvílích momentálně barvím na hnědo pláště trubačů nebo vlasy. Podědila jsem šikovné ruce. Baví mě to a vedu k tomu už moji dceru Isabell (10), aby tradice nezanikla,“ dodala.
Tvůrkyně má ocenění
Jde o Cenu Vladimíra Boučka za zachování a rozvoj lidové umělecké výroby z roku 2006. Uděluje ji město Uherské Hradiště. Dále může používat značku Tradiční výrobek Slovácka.
Co je šustí?
ŠUSTÍM (ŠUPOLÍM) se nazývají listy obklopující kukuřičný klas. Nejvhodnější šustím k dalšímu zpracování je z pozdních odrůd kukuřice s dlouhým klasem. Za kvalitní se považuje list přiměřené tloušťky, dostatečné délky a co nejbělejší barvy.