Šéf ČSSD Jiří Paroubek: Trpí jako zvíře! Má dnu, nemoc z blahobytu | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Šéf ČSSD Jiří Paroubek: Trpí jako zvíře! Má dnu, nemoc z blahobytu

Jirko, tohle skončilo! Ti, co trpí dnou, by neměli pít alkohol.
Jirko, tohle skončilo! Ti, co trpí dnou, by neměli pít alkohol. (Aha! – Marek Pátek)

PRAHA – Šéf ČSSD Jiří Paroubek (55) trpí jako zvíře! Podle informací Aha! má dnu (vážné onemocnění kloubů, lidově pakostnice) a vysoký krevní tlak. „Chodí sem do nemocnice často, každý druhý týden. Poslední dobou má opravdu silné bolesti,“ řekl nám zdroj z Ústřední vojenské nemocnice v Praze-Střešovicích.

Šéf ČSSD Jiří Paroubek (55) trpí jako zvíře! Podle informací Aha! má dnu (vážné onemocnění kloubů, lidově pakostnice) a vysoký krevní tlak. „Chodí sem do nemocnice často, každý druhý týden. Poslední dobou má opravdu silné bolesti,“ řekl nám zdroj z Ústřední vojenské nemocnice v Praze-Střešovicích.

Onemocnění může způsobovat i vážné poškození ledvin. A co vlastně dna je? „Kloubní onemocnění. Projevuje se tzv. dnavým záchvatem, silnou několikadenní bolestí kloubu, nejčastěji palce u nohy, ale i kotníku, kolene nebo loktu, provázenou otokem,“ říká lékař Jan Kadleček. Většinou je na vině vrozená dispozice a dlouhodobě nezdravá strava – především nadměrná konzumace masa a alkoholu (hlavně piva) – a také nadváha. Sami lékaři proto dnu označují jako »onemocnění z blahobytu«, či »nemoc králů«.

A lékaři varují, že Paroubkovy problémy se teď mohou vinou stresu kvůli prezidentské volbě výrazně zhoršit! Na dnu se pak prý mohou navázat i další problémy, třeba cukrovka, či selhání ledvin. A v kombinaci s vysokým tlakem hrozí i infarkt a mozková mrtvice!

Sám Paroubek včera deníku Aha! nejprve tvrdil, že dnu nemá. Pak ale připustil, že do nemocnice ve Střešovicích opravdu chodí. A nakonec problémy s klouby přece jen přiznal: „Ano, chodím tam na rehabilitaci s kolenem a se zády.“

O Paroubkově špatném zdravotním stavu se spekulovalo už jednou – v listopadu 2006 expremiér Miloš Zeman tvrdil, že Paroubek v povolebních vyjednáváních nezvládl nervově situaci a projevuje se u něj hysterie. Paroubek ale vzápětí kontroval: „Nechal jsem se vyšetřit a lékaři přišli na to, že můj organismus je na úrovni dvacetiletého hocha.“

Jenže uběhly další dva roky…

Jirko, máme o vás strach!
  • Prosím, nejezte maso, nepijte alkohol a aspoň trošku zhubněte!
  • Na dnu pomáhá lopuch a vojtěška, výborné jsou i třešně (navíc je má ve svém logu KSČM).
  • Lékaři doporučují i olej z fenyklu či heřmánku (pomáhá třeba i při menstruaci, ale to se vás, Jirko, netýká).
Co je to dna?

Kloubní onemocnění způsobené poruchou metabolismu a vylučováním kyseliny močové z těla. Krystalky kyseliny močové se ukládají v kloubech, ale i dalších orgánech (např. ledvinách), poškozují je a způsobují nesnesitelnou bolest. Pokud pacient trpí i vysokým tlakem, může zde být souvislost s poškozením ledvin.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.