Tak si žijí manažeři ČEZu: Ve vile za 150 milionů korun! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Tak si žijí manažeři ČEZu: Ve vile za 150 milionů korun!

Hodnota vily v luxusní pražské čtvrti dosáhne po rekonstrukci až 150 milionů korun.
Hodnota vily v luxusní pražské čtvrti dosáhne po rekonstrukci až 150 milionů korun.

PRAHA – Jeden z nejvyšších manažerů energetického gigantu ČEZ, ředitel divize obchodu Alan Svoboda (34), si chystá královské bydlení. Vilu v luxusní pražské čtvrti Hanspaulka, která už má dnes cenu desítek milionů korun, velkoryse rekonstruuje.


Podle realitních odborníků bude mít objekt po opravách cenu až 150 milionů korun!

Rekonstrukce prvorepublikové vily spolyká hodně milionů. Třípatrová budova už má novou střechu, okna a předělané podkroví. Dům je kompletně podsklepen a patří k němu dvojgaráž. Nyní se pracuje uvnitř domu a na zahradě. „Už to tu rekonstruuje od loňského léta, celý vnitřek byl vybouraný a dělal se úplně nový,“ prozradila deníku Aha! jedna ze sousedek. Na pozemku o výměře 200 m2 se rýsují i základy obrovského bazénu.

Po dokončení prací by Svoboda mohl vilu prodat až za 150 milionů. „Tržní cena by se mohla pohybovat mezi 40 až 45 miliony korun. Mohou ji navýšit další aspekty: Výhled, možnost dalšího stavebního využití pozemku a především historický a od domu neoddělitelný interiér. Zvýšení ceny by mohlo být i trojnásobné,“ uvedl Petr Illetško, ředitel realitní kanceláře AAABYTY.CZ.

Alan Svoboda si takový luxus jako bývalý místopředseda představenstva může dovolit. Stejně jako ostatní vysocí manažeři měl i on právo nakoupit akcie ČEZu za extrémně výhodných podmínek. Během funkce tak získal za babku 300 tisíc kusů akcií, 200 tisíc kusů už prodal. Prodejem tak vydělal zhruba 110 milionů a z akcií, které ještě stále drží, může získat odhadem dalších 60 milionů korun. Kvůli zneužití vnitřních informací a následnému trestnímu stíhání musel představenstvo opustit. Soud vrátil kauzu k došetření, vše se ale vleče, a tak není jasné, zda se trestného činu dopustil či nikoliv.

Komu ČEZ také vydělal miliony?

MARTIN ROMAN, generální ředitel
Nárok má na 750 tisíc akcií, prodal 75 tisíc a jejich hrubý výnos je 74,2 milionu korun. Kdyby prodal všechny akcie, vydělal by 677 milionů korun.

DANIEL BENEŠ, výkonný ředitel
Získal 300 tisíc akcií, polovinu už prodal. Hrubý zisk by měl činit 109,2 milionu korun. Beneš je bývalý spolužák Martina Romana.

TOMÁŠ PLESKAČ, člen představenstva
Získal 300 tisíc akcií a prodal jich přes 100 tisíc s hrubým ziskem 62,2 milionu korun. V ČEZ má na starosti integraci distribučních firem.

JOSEF SEDLÁK, člen představenstva
V dřívějších funkcích nemusel opční smlouvu o akciích zveřejnit. Nyní získal 75 tisíc akcií. Z prodeje 1/2 akcií má hrubý zisk 42,5 milionu korun.


Autor: (bem)
Foto Aha! – Martin Přibyl

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.