Lukášek Roflík (2,5): Utržený prstík už cítí! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Lukášek Roflík (2,5): Utržený prstík už cítí!

„Tohle je Lukášek, když byl ještě zdravý. Nechci ho nechat teď fotit. Věřím, že všechno dopadne dobře a nechci nic zakřiknout,“ říká maminka Iva.
„Tohle je Lukášek, když byl ještě zdravý. Nechci ho nechat teď fotit. Věřím, že všechno dopadne dobře a nechci nic zakřiknout,“ říká maminka Iva.

HRADEC KRÁLOVÉ – Dnešek a zítřek bude ještě pro malého Lukáška Roflíka (2,5) kritický. Ukáže se totiž, zda se mu přihojí ukazováček na pravé ručičce. Ten mu sedadlo v královéhradeckém divadle Drak v sobotu amputovalo a lékaři ho pak znovu přišili.


„Operace proběhla bez komplikací. Ještě následující tři dny jsou podle lékařů kritické. Prst se i přes úspěšnou operaci přihojit prý nemusí,“ popsala včera Aha! Lukáškova miminka Iva (34). Lékaři byli při včerejším převazu ale optimističtí. „Když mu pan doktor na prst sáhl, tak ho Lukášek cítil,“ řekla Iva. To by znamenalo, že přerušené nervy dokázala operace na Klinice plastické chirurgie pražské vinohradské nemocnice znovu spojit.

Tam s Lukáškem pobývá i jeho maminka, která přemýšlí o tom, jestli něco nezanedbala. „Přemýšlím nad tím, jestli jsem dobrá máma, kdybych Lukáška nevzala do divadla, kdyby vedle něj seděl klidnější chlapec. Může se ale stát asi kdykoli cokoli,“ přemítá nešťastná Iva.

„Nedávám vinu ani divadlu, byla to prostě smůla,“ říká Iva. V divadle Drak totiž dospělí během představení stojí po stranách sálu, aby nepřekáželi dětem ve výhledu. „Vedle Lukáška seděl kluk, který na sedadle skákal, byla to obrovská smůla. Jsem alespoň šťastná, že jsme v té nejlepší nemocnici,“ dodává Iva.

Lukáškův tatínek Martin přesto chce, aby sedadla v divadle byla zkontrolována. „Nechci, aby se něco podobného stalo jinému dítěti,“ říká Martin Roflík.

Useknuté ruce nikdy nedávejte do ledu!

PRAHA (frr) – Lukáška v sobotu večer operoval na Klinice plastické chirurgie Fakultní nemocnice Královské Vinohrady v Praze přední český plastický chirurg Svatopluk Svoboda. Ten upozorňuje na častou chybu: amputovaný prst se nikdy nesmí dát do ledu!

● Hlavní pravidlo je nedávat nikdy prsty do ledu z mrazničky. Led má v tu chvíli minus 18 °C. Přitom tkáně nesmí zmrznout, protože by odumřely.
● Ideální je zabalit prst do vlhkého kapesníku nebo gázy, vložit do igelitového pytlíku a pevně ho zavázat. Tento důkladně uzavřený balíček pak vložit do vody s ledem o teplotě 4 °C. Voda se ale nesmí dostat dovnitř, pokud by natekla do cév, nevratně je poškodí.
● Potom musí být pacient okamžitě transportován na nejbližší chirurgické oddělení. Tam rozhodnou, jestli je možné prst nebo i větší část končetiny tzv. replantovat, tedy zpět přišít.
● Pokud ano, okamžitě pacienta převezou na kliniku plastické chirurgie.
● Prsty se dají přišít po šesti, ale i po dvanácti hodinách. Pokud jsou ale dobře uložené v chladu.

Lékaři mohou sešít i milimetrové cévy

● Nejdůležitější je po amputaci obnovit do oddělené části těla přívod a odvod krve, která tkáním dodává kyslík a živiny.
● Průměr cév na prstíku u takto malých dětí nemusí být ani jeden milimetr.
● Cévy musí plastický chirurg sešívat ručně pod mikroskopem. Používá jen tři milimetry dlouhou jehlu a pouhým okem neviditelný šicí materiál.
● Na každé spojení jediné milimetrové cévy je potřeba až pět stehů.

Tohle všechno umí doktoři zachránit


Autor: (kpi)
Foto pro Aha! – archiv rodiny

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.