Jak pomoci rizikovým hráčům? Nejen to poradí Týden zodpovědného hraní | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

neděle 28. dubna 2024

Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert

Jak pomoci rizikovým hráčům? Nejen to poradí Týden zodpovědného hraní

 (Unsplash.com)

Stejně jako v předešlých dvou letech se i letošní listopad nese ve znamení zodpovědnosti. Týden zodpovědného hraní tradičně přichází s webináři, online poradnami, přednáškami, besedami nebo dny otevřených dveří v adiktologických centrech po celé zemi nejen pro rizikové hráče, ale i širokou veřejnost.

Společně se svými partnery pořádá projekt Zodpovědné hraní od 6. do 12. listopadu další ročník Týdne zodpovědného hraní, který nabízí pomocnou ruku všem hráčům, kteří se při hraní ocitli v problémech. Důvody mohou být různé – od psychických, finančních až po zdravotní. Pro hráče a stejně tak i jejich rodiny a blízké představuje týden skvělou možnost, jak tyto potíže řešit a říct si o pomoc.

Připravená je celá řada online webinářů, podcastů a besed s praktickými radami, v jednotlivých regionech otevřou zájemcům své dveře adiktologické organizace a k dispozici je také online poradna, kterou má na starosti občanská poradna Portimo o.p.s. a adiktologická společnost Prevent 99. Zájemci se mohou spojit také s hráčem, který prošel léčbou, a to buď online přes společnost Modrý kříž, nebo na besedě, kterou pořádá RENADI.

Dostupná 24/7 bude také Linka pomoci projektu Naberte kurz, kterou celoročně provozuje Společnost Podané ruce za finanční podpory Zodpovědného hraní. Na čísle +420 777 477 877 najdou pomoc jak samotní hráči, tak jejich blízcí, kteří si s nimi již dále neví rady.

Na letošním ročníku Týdne zodpovědného hraní spolupracují také společnosti Prevent 99, Portimo, Modrý kříž, Sananim, Poradna pro nelátkové závislosti Kraje Vysočina, Laxus, Renadi a další. Kompletní program včetně akcí v jednotlivých regionech je dostupný na webových stránkách Zodpovědného hraní.

Jak pomoci rizikovým hráčům

Jedním z hlavních témat, na které se letošní Týden zodpovědného hraní zaměří, jsou nástrahy a úskalí Života s rizikovými hráči a možnosti léčby„V prvních dvou letech jsme pomocí naší rozsáhlé kampaně oslovili velkou spoustu lidí. Skvělá spolupráce se osvědčila také s partnerskými adiktologickými centry a společně jsme tak mohli pomoci desítkám těch, kterým se vymklo hraní z rukou, a jejich blízkým. Ti jsou v procesu pomoci zásadní, protože často nejlépe vidí, do jakého průšvihu se jejich nejbližší řítí,“ říká Petra Šebo, manažerka projektu Zodpovědné hraní a doplňuje hlavní cíle pro tento ročník: „Právě na ně se chceme také více zaměřit – poskytnout jim cenné rady a tipy, jak se s hráči o nastalé situaci bavit, pomoci je přesvědčit a následně i být oporou během léčby. Cílem už třetího Týdne zodpovědného hraní, ale obecně i všech našich aktivit, je zkrátka ukázat lidem, že jsme tu pro ně, chceme jim pomoct a mohou se na nás kdykoliv obrátit.“

Součástí bohatého programu je také přednáška Sám sobě koučem, na které ve středu 8. listopadu vystoupí zkušení mentoři Marian Jelínek a Vít Schlesinger. V pražském Royal Theatre představí praktické tipy na to, jak být vnitřně spokojení, umět pracovat s emocemi nebo i se strachem. Pro zájemce je vstup zdarma, je nutné se pouze registrovat přes webové stránky. Pro zájemce je vstup zdarma, je nutné se pouze registrovat přes webové stránky.  

Týden zodpovědného hraní zaštiťuje svým projektem Institut pro regulaci hazardních her a na jeho aktivitách se zásadně podílí také hlavní partneři projektu Fortuna, Chance, Sazka a Tipsport. Největší tuzemští provozovatelé připravují osvětovou kampaň v rámci co nejširšího počtu komunikačních kanálů. Projekt Zodpovědné hraní se tak objeví v České televizi, na Nově, Primě a sportovních kanálech, ale i napříč dalšími online a tištěnými médii a sociálními sítěmi.

Projekt celoročně úzce spolupracuje také s adiktologickými centry a poradenskými organizacemi z oblastí financí nebo práva. Působí ve všech regionech a jejich přehled je k dispozici na webových stránkách projektu na Mapě pomoci.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.