Prezidentská volba: Komunisté chtějí Dienstbiera?! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

Prezidentská volba: Komunisté chtějí Dienstbiera?!

Jiří Dienstbier je možná tajným esem do prezidentsaké volby.
Jiří Dienstbier je možná tajným esem do prezidentsaké volby. (ČTK)

PRAHA – Blížící se prezidentská volba se zamotává! Podle zákulisních informací mají komunisté tajný trumf – do druhé prezidentské volby chtějí s podporou ČSSD postavit Jiřího Dienstbiera (70)! Ten už se před časem málem stal kandidátem sociálních demokratů místo Jana Švejnara (55). Komunisté také mají na volbu 8. února připravenou »fintu«, jak v prvním kole nezvolit nikoho, aby mohli do druhého kola Dienstbiera nominovat.

Blížící se prezidentská volba se zamotává! Podle zákulisních informací mají komunisté tajný trumf – do druhé prezidentské volby chtějí s podporou ČSSD postavit Jiřího Dienstbiera (70)! Ten už se před časem málem stal kandidátem sociálních demokratů místo Jana Švejnara (55). Komunisté také mají na volbu 8. února připravenou »fi ntu«, jak v prvním kole nezvolit nikoho, aby mohli do druhého kola Dienstbiera nominovat.

Komunisté prý chtějí Klausovi zabránit ve vítězství. „Nemáme zájem, aby Václav Klaus pokračoval ve druhém období,“ nechal se slyšet šéf KSČM Vojtěch Filip. Dienstbier, který se má v barvách ČSSD ucházet o post senátora, jim asi vyhovuje víc než Švejnar.

Podle komunistů je ve hře pro případnou druhou volbu více jmen – říct jaká ale nechtějí. Kromě Dienstbiera by to mohl být i Pavel Rychetský. „Pokud by první volba nedopadla, mohl by v další kandidovat Jiří Dienstbier. Ale těžko říct, jestli to tak bude, jmen by bylo víc,“ říká místopředseda ČSSD Zdeněk Škromach. Šéf ČSSD Jiří Paroubek řekl, že se soustředí jen na zvolení Švejnara prezidetem a s nikým jiným nevyjednává.

Komunisté také mají podle Lidových novin plán, jak v první volbě nezvolit nikoho: v prvním a druhém kole první volby by komunisté podpořili Švejnara, aby Klaus do dalšího kola nepostoupil sám – pokud by se ukázalo, že Klaus nemá šanci získat většinu, odevzdali by komunisté ve třetím kole první volby 29 prázdných lístků.

23.1.2008

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.