Počasí nám dává zabrat. Stovky lidí nespí... | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Počasí nám dává zabrat. Stovky lidí nespí...

V posteli teď spousta z nás místo odpočinku trpí.
V posteli teď spousta z nás místo odpočinku trpí. (: Profimedia.cz)

PRAHA – Počasí se střídá jako na houpačce a dává nám jednu »facku« za druhou. A naše tělo se z nich vzpamatovává jen velmi těžko. Všechno nás bolí, jsme nervózní a nespíme! Venku přitom už svítá, ptáci zpívají jako o život a spánek stále nepřichází a nepřichází…

Jeden den je jasno, skoro třicet stupňů, bezvětří a dusno k zalknutí, druhý den zima, déšť a vichr, který by porazil slona. A my se cítíme pod psa, bolí nás i nehty na nohou a bezesné noci následují jedna za druhou. „Kvalita spánku může být u přecitlivělých osobností spojena se změnou počasí. Lidé, kteří jsou psychicky vyrovnaní, kteří nejsou labilní, většinou ale na změny počasí nereagují,“ říká lékařka Klaudie Borzová z psychiatrické kliniky Všeobecné fakultní nemocnice v Praze. Pro lidi, kteří jsou na změny počasí citliví, je nejhorší doba právě teď, na jaře! „Jsou jedinci, kteří v této době špatně spí, jsou roztěkaní, nekoncentrovaní, nebo naopak mají větší potřebu spánku a jsou spaví i přes den,“ podotkla Borzová.

Přitom většinou ani tak nezáleží na tom, kolik vám je let, ale spíš v jaké jste psychické kondici a zda je tělo schopno pohotově reagovat na prudké výkyvy počasí. „Problémy se spánkem mívají i puberťáci,“ potvrzuje lékař Petr Randáček.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.