Maminko, já k tátovi nechci - To by teď mělo skončit! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Maminko, já k tátovi nechci - To by teď mělo skončit!

Rodiče se perou o malou Sáru. Tato fotografie dokonce vyhrála prestižní cenu Czech press photo.
Rodiče se perou o malou Sáru. Tato fotografie dokonce vyhrála prestižní cenu Czech press photo.

PRAHA – Slzy, pláč a tahanice! Ty doprovázejí únosy dětí ze smíšených manželství, kdy rodič-cizinec odvleče dítě do zahraničí a české soudy všemu pouze přihlížejí.


Vzpomínáte na tyhle případy?

Vzpomínáte třeba na nervy drásající tahanici o Sáru (6), kterou otec unesl do Portugalska? Nic takového by se už nemělo opakovat. Ministr práce a sociálních věcí Petr Nečas (ODS) totiž včera představil novou koncepci Úřadu pro mezinárodně právní ochranu dětí, který se o tyto spory stará.

Úřad byl terčem kritiky. Špatně hájil dětská práva a nepomáhal ani rodičům, kterým bývalý partner odvezl dítě do zahraničí – v cizině se přitom soud běžně postaví za rodiče své národnosti, v Česku tomu bylo naopak.

Vylepšit reputaci úřadu má nová ředitelka Lenka Pavlová. V budoucnu by právníkům úřadu měla pomáhat skupina odborníků, kteří se vyznají v mezinárodním právu a ochraně dětí. Případy unesených dětí bude také řešit zvláštní soudní senát v Brně.

O tyhle děti mámy roky bojují

Sarah Barao (7)

Matka Natalie přijela do Čech s dcerou z Portugalska, kde žila s manželem Jorgem. Zpět se vrátit nechtěla, chystala rozvod. Český soud v lednu 2007 rozhodl, že matka Sáru unesla a musí ji otci do Portugalska vrátit. O měsíc později však portugalský soud verdikt změnil a rozhodl, že dítě může vychovávat matka v ČR.

Kliknutím zvětšeteAdrian Santana (4)

V říjnu 2006 rozhodl soud, že se malý Adrian Santana musí vrátit k otci do USA, odkud ho předtím prý unesla matka, která se s manželem rozvádí. Důvodem odjezdu bylo i to, že ji i syna manžel týral. Verdikt se změnil až v červenci 2007. Nejvyšší soud v Brně rozhodl, že se nakonec k otci do USA vrátit nemusí.

Kliknutím zvětšeteSofie (8) a Lucas (11) Krajníkovi

2. května 2006 rozhodla soudkyně v Litoměřicích, že sourozenci budou odebráni matce a odvezeni k otci do Argentiny. Děti se staly oběťmi dramatické exekuce. Lucase odvezli ze školy v přírodě, mladší Sofii ze školky. Matka neměla ani šanci se s dětmi rozloučit. Dodnes jsou v Argentině a nikdo neví, zda se někdy vrátí.

Alexandr (12) a Michaela Hussainovi (11)

Sedm let bojuje Mirka Hussainová za to, aby ji exmanžel Mohamed Zakir vrátil děti. Odvezl je do Bangladéše na muslimskou převýchovu, pak do Německa, kde s ním žijí. V červenci rozhodl německý soud, že děti patří matce. Doteď je nemá. Naposledy je viděla dvě minuty u soudu v roce 2006 a předtím v roce 2001.


Autor: BERILL MASCHEKOVÁ
Foto Czech press photo - Dan Materna, Martin Přibyl, repro ČT, archiv

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.