Ministr Julínek zrušil infekční sanitky: Pacienti s tuberou? Ať jedou tramvají! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Ministr Julínek zrušil infekční sanitky: Pacienti s tuberou? Ať jedou tramvají!

Sanitky určené pro pacienty s infekcí už nevyjedou.
Sanitky určené pro pacienty s infekcí už nevyjedou.

PRAHA – Tady se někdo zbláznil! Ministerstvo zdravotnictví zrušilo v Praze infekční sanitky, které převáží pacienty s nebezpečně přenosnými chorobami jako například TBC (otevřená tuberkulóza).


Kdo bude tedy vozit pacienty s nakažlivou chorobou? Tak to zatím nikdo neví! Možná se budou dopravovat z jedné nemocnice do druhé tramvají.

„My s tím problém nemáme. To je problém hygienické služby v Praze a ve Středočeském kraji. Jinde si to zařídili sami,“ řekl deníku Aha! Julínkův mluvčí Tomáš Cikrt. Jinak to ale vidí ex-ministr zdravotnictví David Rath (ČSSD). Kliknutím zvětšete„Tohle může být velký problém. Převoz infekčního pacienta je ekonomicky náročnější. Nemocnice na to nebudou mít dost peněz,“ sdělil Rath. Pražský magistrát oznámil, že by infekční sanitky měl nahradit soukromý dopravce. Tady ale může vzniknout problém. Infekční sanitky totiž obsluhovali speciálně vyškolení pracovníci a po každém převozu se sanitka řádně vyčistila velmi drahými dezinfekčními prostředky. „Hrozí, že se ti soukromí přepravci na to vykašlou, aby tu sanitku čistili, protože jim to nikdo nezaplatí,“ obává se Rath.


Autro: (pol)
Foto Aha! – Josef Mašek

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.