Zemřela hrdinka z východní fronty (†97): Bojovala na Dukle! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 2. května 2024

Svátek slaví Zikmund, zítra Alexej

Zemřela hrdinka z východní fronty (†97): Bojovala na Dukle!

Naděžda (třetí zleva) se svými spolubojovnicemi.
Naděžda (třetí zleva) se svými spolubojovnicemi. (Foto Jiří Klůc, Pamět národa, ČsOL, VHÚ, ČTK)

Navždy odešla hrdinka. Jako spojařka 1. československého armádního sboru v Sovětském svazu se Naděžda Brůhová za 2. světové války zapojila do Karpatsko-dukelské operace na východní frontě. Po boku mužů neohroženě nasazovala život. V úterý ráno zemřela ve věku 97 let.

Naděžda Brůhová se narodila do české rodiny jako Naděžda Veselá 13. září 1925 v obci Moskovština na Volyni v tehdejším Polsku. Na jaře 1944 v rámci Rudé armády probíhal nábor do 1. československého armádního sboru v SSSR pod velením Ludvíka Svodody (1895 –1979). Čeští krajané se do jeho řad hromadně a dobrovolně hlásili. „Brůhová sem byla odvedena ve věku 18 let. Prodělala výcvik a již od září téhož roku se jako spojařka zúčastnila krvavých bojů na Dukle,“ popsal Aha! historik Jiří Klůc.

Naděžda měla za úkol udržovat spojení mezi pozorovatelnou a dělostřelci. Pokud došlo k přerušení komunikace, musela vyhledat poškozené místo a opravit ho. Konec války ji zastihl v Kroměříži, do civilu odešla v lednu 1946 a začala pracovat v zemědělství. Po odsunutých Němcích dostala dům v severočeských Staňkovicích. Tam žila až do své smrti.

Vykoupil ji starosta

Krátce po začátku války zabral její rodný kraj nejprve Sovětský svaz a od června 1941 ho tři roky uzurpovali nacisté. „Její bratr byl roku 1942 odvlečen do Německa na totální pracovní nasazení, kde dřel až do konce války. Nadežda měla štěstí, že ji za lahve kořalky a jídlo vykoupil místní starosta a od otrocké práce byla uchráněna,“ uvedl Jiří Klůc.

Zkouška ohněm

Ostrý boj Naděžda poprvé zakusila u polské obce Machnówka. „Tam to bylo hrozné. Hned dvě děvčata tam zemřela. Potom dal generál Svoboda rozkaz stáhnout děvčata z fronty do týlu. My jsme říkaly, že když jsme šly na frontu bojovat, tak buď zvítězíme, nebo padneme. A tak jsme tam zůstaly,“ vzpomínala Brůhová pro Paměť národa.

Víte, že...

...ženy v řadách Rudé armády za 2. světové války působily nejen jako pomocný personál, ale také jako odstřelovačky, spojařky, dělostřelkyně či parašutistky?



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.