Vyždímejte maximum s minimem problémů: Kreditka jako pomocník?! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 4. května 2024

Svátek slaví Květoslav, zítra Klaudie

Vyždímejte maximum s minimem problémů: Kreditka jako pomocník?!

.
(istock)

Kreditní karty nabízí většina velkých bank. Jde o skvělého pomocníka, který se ale nevyplatí vždy a každému. A dokonce se může stát první krokem do dluhové pasti.

7 rad pro chytré využití kreditky

1. Utrácejte s rozumem

Kreditku využívejte jako »kartu poslední záchrany«, jako rezervu pro nečekané výdaje. Rozhodně s ní bezhlavě neutrácejte. Využít byste ji měli, jen pokud jste si jistí, že celou vypůjčenou částku zvládnete včas splatit. Určitě s ní »nelepte« díry v rozpočtu ani neplaťte dluhy.

2. Využijte bezúročné období

Pokud nechcete na platbě kreditkou prodělat, hlídejte si tzv. bezúročné období. To se většinou pohybuje mezi 45 až 55 dny. Když vypůjčené peníze v daném období nesplatíte, »naskáčou«vám úroky a při vrácení pak musíte zaplatit dlužnou částku navýšenou o úrok. Kreditní úrok je přitom vyšší než u běžných půjček, často se pohybuje okolo 20 procent.

3. Hlídejte si poplatky

Nezapomeňte se zeptat, jaké jsou poplatky za vedení karty. Některé banky nastavují dvě hladiny poplatků. Ten levnější je většinou podmíněn pravidelným využíváním kreditní karty. Pokud kartu v daném období nevyužijete tolikrát, kolik je potřeba, poplatek se může zvýšit.

4. Opatrně s výběry z bankomatu

Kreditka není určená pro výběry z bankomatu a poplatek za výběr prostřednictvím kreditky může být několikanásobně vyšší, než je u běžného účtu. Navíc se na něj často nevztahuje bezúročné období. Informujte se na konkrétní podmínky u své banky.

5. Sledujte slevy

Na platbách kreditní kartou můžete i vydělat. Některé banky nabízí tzv. cashback systém, v rámci kterého se vám z platby vrátí určité procento z ceny. Vyplatí se tyto výhody pravidelně sledovat a upravit podle nich své nákupy.

6. Nastavte si inkaso

Nechce se vám sledovat konec bezúročného období? Nastavte si inkaso, které ohlídá, že se vám půjčená částka automaticky strhne z vašeho běžného účtu na konci bezúročného období.

7. Problémy řešte hned

Ztratili jste kreditní kartu, nebo vám ji někdo ukradl? Ihned zavolejte do banky a nechte si ji zablokovat. Vyplatí se mít po ruce (např. uložené v mobilu) číslo, které v případě nouze jen vytočíte.

Víte, že...

...kreditní karta nabízí bezpečné nákupy díky tomu, že je oddělená od vašeho běžného účtu? Nemusíte se tak bát zneužití vlastních peněz.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.