Topolánek vymyslel trest pro nezaměstnané: ODS chystá žebračenky | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

Topolánek vymyslel trest pro nezaměstnané: ODS chystá žebračenky

PRAHA – Pokud se vám moc nechce do práce, mohli byste úplně přijít o podporu. Místo toho dostanete pouze »potravinové lístky«. Tohle chce prosadit ODS, pokud bude vládnout.

Chce tím donutit lidi, aby začali pracovat a snížit tak nezaměstnanost. „Je to bič na ty, kteří opravdu pracovat nechtějí,“ hájí nápad šéf ODS Topolánek. Potravinové lístky zažily naposledy naše babičky před více než padesáti lety…

Lidé, kteří odmítají pracovat nebo si zvyšovat kvalifikaci, by měli přestat dostávat od státu peníze. Místo toho budou mít pouze nárok na poukázky na oblečení, stravu a nájem, které by jim měly pokrýt základní životní potřeby. Tento návrh je součástí volebního programu ODS, který se chystá zveřejnit v dubnu. „Zákon se bude vztahovat pouze na lidi, kteří dlouhodobě odmítají práci nebo rekvalifikaci. Obyčejných občanů se vůbec nedotkne,“ řekl předseda ODS Mirek Topolánek. Bez práce by mohl člověk zůstat nanejvýš půl roku. Sedmý měsíc by si už měl najít práci nebo aspoň pomáhat na obci formou veřejně prospěšných prací. „Systém by měl být nastaven tak, aby po půl roce byli nezaměstnaní finančně motivováni k rekvalifikačním kurzům nebo veřejně prospěšným pracem pro obec,“ uvedl místopředseda ODS Petr Nečas.

„Teprve pokud by toto odmítali, mělo by naturální plnění nahradit plnění finanční. V praxi by to znamenalo, že obec zaplatí za nezaměstnaného nájem a například oblečení pro děti, ale přímo nájemci. Tyto peníze by již nešli přes účet nezaměstnaného. Místo peněz by pak dostal i stravenky na jídlo. „Další čemu chceme zamezit je neposílání dětí do škol. Bohužel v mnoha rodinách je zvykem, že děti vidí rodiče, jak nikam nechodí, jen sedí doma a berou peníze. Sami sebe si pak nedokážou představit v jiné sociální roli. Pokud tedy rodina nebude posílat děti do školy, kde by získaly potřebné vzdělání, také jí bude systém finančního plnění nahrazen plněním naturálním,“ dodal.

Když se tedy bude nezaměstnaný vyhýbat práci dva roky, neměl by od státu vidět ani korunu v hotovosti, ale jen poukázky. Jestli ODS ve volbách vyhraje, neměl by pro ni být takový problém zákon prosadit. Stačilo by jí jen se spojit s lidovci. Miroslav Kalousek, předseda KDU-ČSL, se snažil podobný zákon prosadit již v tomto volebním období, ale neuspěl. Trochu to připomíná situaci v padesátých letech minulého století, kdy lidé dostávali šatenky nebo potravinové lístky.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.