Výjimečný trest za vánoční matkovraždu | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Výjimečný trest za vánoční matkovraždu

Lukáš Uhlíř vinu přiznal.
Lukáš Uhlíř vinu přiznal. (Foto Aha! – Zdeněk Matyáš, ara)

Zavražděnou ženu (†47) a jejího druha (†57) našli před Vánocemi kriminalisté v bytě ve Znojmě. Za brutální čin včera poslal soud na 16 let za mříže syna zemřelé Lukáše Uhlíře (23).

Důvodem byly stupňující se rodinné spory. Svědci potvrdili, že žena s partnerem holdovali alkoholu, hádky byly prakticky na denním pořádku. Osudného večera byl Lukáš opět svědkem sporů matky s otčímem. Vzal kuchyňský nůž a sekeru, kterou zasadil otčímovi dvě smrtelné rány do temene hlavy. Stejným způsobem zavraždil i vlastní matku. Neušetřil ani rodinného psa.

Vláda konfliktu

Matka jej podle znalců v dětství velmi zanedbávala, to se podepsalo na jeho psychice. „Vývoj u něj byl strašlivý. V rodině vládl nesoulad a konflikt,“ popsala psychiatrička Milena Zimulová. Mladík podle ní trpěl psychickými problémy. Znalkyně z oboru sexuologie u něj navíc zjistila i sadismus s nekrofilními rysy. „Je potenciálně nebezpečný pro společnost,“ uvedla. Dosud netrestaný mladík vydal během procesu prohlášení o vině, soud je přijal. Pachatel vyfasoval pravomocně 16 let ve věznici se zvýšenou ostrahou a poté půjde do zabezpečovací detence.

Bratr: Pořád se hádali

O žalostných vztazích v rodině mluvil u soudu i Lukášův nevlastní bratr Miroslav P. „Matka byla každý den opilá, provokovala nás. S jejím přítelem se pořád hádali, do toho ješte štěkal pes. Doma vůbec nebyl klid na učení ani na spaní, raději jsem domů chodil až večer. S bratrem jsme měli dobré vztahy,“ líčil.

Mučil i zvířata

Znalci uvedli, že Lukáš od mládí týral a zabíjel zvířata. „Zabíjení zvířat mu sloužilo jako kanál odtoku jeho agrese, aby nemusel ublížit lidem. Mluvil asi o 80 zvířatech, bral si je z útulku a choval se k nim krutě. Chtěl, aby trpěla. Na matku se zlobil, styděl se za ni, byl tam hněv i na celé lidstvo, které mu není schopno pomoct ani ho přijmout,“ uvedla klinická psycholožka Beata Nour Mohammadi.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.