Jízda králů ve Vlčnově přilákala davy: Pentlemi ověsili Zdeňka (9) | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 3. května 2024

Svátek slaví Alexej, zítra Květoslav

Jízda králů ve Vlčnově přilákala davy: Pentlemi ověsili Zdeňka (9)

Král Zdeněk s družinou projel vesnicí.
Král Zdeněk s družinou projel vesnicí. (Foto Aha! – Zdeněk Matyáš)

Je zapsána na seznamu UNESCO, patří k vrcholné folklorní události. Jízda králů ve Vlčnově včera přilákala davy diváků. V sedle bílé kobyly se představil novopečený král Zdeněk Janča (9).

Žáka 4. třídy doprovázela dvanáctičlenná skupina tzv. legrútů. Hlídali panovníka, zároveň rýmovačkami bavili návštěvníky v ulicích třítisícové slovácké vesnice. „Doma mi říkali, že je to krása. Ale vidět to na vlastní oči je mnohem lepší,“ svěřila se Anna Sedivy-Thompsonová z americké Oklahomy, které v žilách koluje česká krev předků. Zdeňka (9) vedl v průvodu jeho táta Martin Janča (40), sám král z roku 1993. „Je to radost i pocta. Užívám si to já, kluk, rodina i diváci,“ svěřil se.

Anna Sedivy- -Thompsonová (vpravo) se přijela podívat až z USA, oblékla ale český kroj.

Nehmotná památka

Jízda králů je od roku 2011 zapsaná na seznamu nehmotného kulturního dědictví UNESCO. Vedle Vlčnova se jezdí i v Kunovicích a Hluku na Uherskohradišťsku a ve Skoronicích na Hodonínsku. Pouze ve Vlčnově ji ale organizují každý rok.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.