Pendolino vykolejilo! Byla to sabotáž! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Pendolino vykolejilo! Byla to sabotáž!

Celý vlak se včetně lokomotivy ocitl mimo trať.
Celý vlak se včetně lokomotivy ocitl mimo trať.

PRAHA – Děsivý zážitek za sebou mají cestující, kteří včera jeli z Prahy do Ostravy rychlovlakem Pendolino. Sedm vozů soupravy vykolejilo ještě v Praze, u Dolních Počernic. Mohlo jít dokonce o sabotáž! Škodu odhadují odborníci až na 25 milionů korun!


„Je to úsek, na kterém dříve došlo k sabotážím, nařezání kolejí a tak podobně. Na patce koleje byl nalezen opracovaný řez, celá kolejnice nyní poputuje do výzkumného ústavu na podrobné prozkoumání,“ uvedl Ondřej Kubala, mluvčí Českých drah.

K nehodě došlo včera deset minut před polednem. „Uslyšeli jsme strašnou ránu, vlak se zakymácel. Myslela jsem, že na něco najel. Pak začal vagon tak divně poskakovat a drhnout. Oknem jsme viděli jiskry, valil se šedivý kouř a všude byl smrad,“ líčila Aha! začátek nehody jedna z cestujících. Vlak podle ní zastavil až po chvíli kodrcání. „Vlak se posunul tak divně bokem, takže nás napadlo, že jsme asi vykolejili,“ dodala.

Kliknutím zvětšeteJakmile souprava zastavila, popadli cestující děti, tašky a zavazadla a hrnuli se ke dveřím. „V tom zápachu se nedalo vydržet, také jsme nevěděli, jestli nezačne něco hořet. Panika to ale nebyla. Oznámili nám, že jsme vykolejili,“ řekla svědkyně nehody.

Kliknutím zvětšete„Nehoda se obešla bez zranění, vykolejilo všech sedm vozů a pravděpodobnou příčinou je lom kolejnice,“ uvedl pro Aha! Jan Kučera z Drážní inspekce. Při vší smůle měli cestující štěstí. „Čekali jsme asi jen čtvrt hodinky, co se bude dít. Pak zastavili EuroCity Berlín-Budapešť, který jel kolem. Do něj jsme přestoupili. Do Ostravy jsme dorazili po páté hodině večer,“ uvedla jedna z cestujících.

„Předběžná škoda, kterou jsme vyčíslili, se pohybuje okolo 25 milionů,“ doplnil Kubala.

Pendolino

● Rychlovlaky Pendolino začaly jezdit v pravidelném provozu podle jízdního řádu koncem roku 2005.
● České dráhy koupily od italského výrobce Alstom sedm souprav rychlovlaků za 4,4 miliardy korun.
● Od ledna 2006 měly vlaky problémy se softwarem.
● V současné době se na českých tratích střídá sedm souprav. Vlaky jezdí nejvýše stošedesátkou, protože české tratě nejsou pro vyšší rychlost přizpůsobené.


Autor: VÁCLAV NEKVAPIL, ALEXANDRA VETKOVSKÁ
Foto Aha! – Martin Pekárek, ČTK

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.