Radost v olomoucké zoo: Na svět přišel lemur kata! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 2. května 2024

Svátek slaví Zikmund, zítra Alexej

Radost v olomoucké zoo: Na svět přišel lemur kata!

Malý lemurek se pevně drží mámina břicha, odkud netrpělivě vyhlíží příchod jara.
Malý lemurek se pevně drží mámina břicha, odkud netrpělivě vyhlíží příchod jara. (Foto Aha! – P. Ryšlink, ČTK/S. Heloňa)

Jako první zvěstovatel jara, které začne pozítří, se v olomoucké zoo na Svatém Kopečku přihlásil na svět malý lemur kata. Je velkou nadějí na záchranu svého druhu, kterému hrozí vyhynutí.

„Kvůli kácení deštných pralesů se stali nejohroženější skupinou primátů na světě. O to větší radost je narození každého mláděte,“ prozradila Aha! mluvčí olomoucké zoo Iveta Gronská. Právě na Hané je od roku 2012 chovné centrum těchto zvláštních poloopic a úspěšně se zde už podařilo odchovat 38 mláďat. Navzdory tomu, že samice je schopna oplodnění pouze tři dny v roce. I letošní lemurek se má skvěle k světu. „Pevně se drží své matky, dobře prospívá a pozoruje svět kolem sebe,“ uvedla zooložka Jitka Vokurková.

Víte, že...

...lemuři kata žijí na Zemi už 58 milionů let? Název lemuros dostali podle plačtivého hlasu, jímž Římané označovali duchy zemřelých.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.