Rádce Aha! Od koho získat peníze po pádu na chodníku? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Rádce Aha! Od koho získat peníze po pádu na chodníku?

ilustrační foto
ilustrační foto (istock.com)

Počasí je jako na houpačce. Kvůli prudkému střídání teplot ale více než kdy jindy hrozí pády na chodníku. A nemusí skončit jen modřinami.

Chirurgické ambulance ročně evidují stovky případů zranění včetně poranění hlavy či páteře. „V některých vážných případech si léčení a rekonvalescence mohou vyžádat i dlouhé týdny,“ říká šéf on- -line životního pojištění Mutumutu Jindřich Lenz. Zraněným hrozí nejen pokles příjmu během nemoci, ale i trvalé následky.

Nic nepodceňte

Upadli jste na chodníku? Zranění nepodceňte! I když jste se »jen« potloukli, navštivte praktického lékaře, který může doporučit další vyšetření. Předejdete tak možnému zanedbání např. vnitřního zranění. Pokud zranění vypadá vážněji hned po pádu, volejte sanitku. „Už v tomto okamžiku je přes bolest a šok nutné myslet na to, že po nutném ošetření a zaléčení nejspíše začnete řešit, kdo je vlastně za vaše zranění zodpovědný a jestli máte nárok na nějaké odškodnění,“ radí Jindřich Lenz.

● Místo pádu si vyfoťte. Zdokumentujte nejen detail neuklizeného chodníku, ale i okolí, aby bylo jasně vidět, kde se místo nachází.
● Zapamatujte si čas, kdy se vám úraz stal.
● Vyfoťte si své boty (abyste prokázali, že jste neměli nevhodnou obuv) i pádem zničené věci.
● Zajistěte si svědky, kteří pád viděli, a vezměte si na ně kontakt. Svědky mohou být i záchranáři, kteří pro vás přijedou.
● Schovejte si všechny lékařské zprávy z ošetření.

Od koho získat peníze

Odškodnění můžete získat jak ze své úrazové či životní pojistky, tak od vlastníka pozemku. Po něm ale můžete odškodnění vymáhat, jen pokud prokazatelně zanedbal svou povinnost. Dokazování a jednání ale často bývá zdlouhavé. „Je potřeba obrnit se trpělivostí a počítat s možností, že případ rozhodne až soud,“ říká Lenz, podle kterého chybějící příjem dokáže vyřešit dobrá pojistka.

 

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.