Punčochami zásobovala celé Rakousko-Uhersko: Legendární pletárna ožila! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Punčochami zásobovala celé Rakousko-Uhersko: Legendární pletárna ožila!

Majitel je na svou pletárnu právem pyšní
Majitel je na svou pletárnu právem pyšní (Foto Nedělní Aha! – M. I. Volf, Schindlerova pletárna)

Slavnou Schindlerovu pletárnu vzkřísili v Krásné Lípě na Děčínsku. Řemeslné dílně, která v době svého vzniku zásobovala punčochami celé Rakousko-Uhersko, teď vrací zašlý lesk nový majitel. Unikátní fabrika v srdci Českého Švýcarska tak pokračuje v tradici pletařské dovednosti.

Byly teplé, kvalitní, odolné a především velmi oblíbené. Řeč je o punčochách, jejichž výrobu v roce 1854 spustil zakladatel krásnolipské pletárny Stefan Schindler. Fabrika vzkvétala, její další růst ale zhatila ekonomická krize. Před druhou světovou válkou byla rodina Schindlerových nucena fabriku prodat. Pletárna sice vyráběla dál, ale slavná značka zanikla a výrobky z ní se prodávaly pod jiným názvem. To se projevilo jak na odbytu, tak na kvalitě zboží, která postupně upadala.

Během dalších 80 let změnila továrna vlastníka ještě několikrát. Před nedávnem ji pak koupil současný majitel Martin Veselík, který vrací produktům »schindlerovský potenciál«.„Po více než 165 letech jsme se rozhodli, že oprášíme oblíbenou značku a vzdáme hold jejímu zakladateli. Dodržujeme původní normy a vracíme lidem oblíbené české kvalitní zboží,“ vysvětluje nový majitel pletárny Martin Veselík.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.