Česko bez nouzového stavu: Jak prožijeme silvestr? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Česko bez nouzového stavu: Jak prožijeme silvestr?

ilustrační foto
ilustrační foto (iStock)

Ačkoliv nouzový stav skončil o sobotní půlnoci, ode dneška přicházejí nová opatření. Hlavně proto, aby se během oslav konce roku ještě více nerozjela pandemie covidu-19.

Jak prožijeme silvestr a mohou být Češi v hospodách i po 22. hodině? Na to všechno vám odpoví přehled Aha!.

Co platí ode dneška

Kulturních a jiných akcí se může zúčastnit maximálně tisíc sedících lidí. Podle ministra zdravotnictví Vlastimila Válka (61, TOP 09) ale u akcí, kde účastníci nesedí u stolů, bude omezení na 100 návštěvníků. U stolu pak může sedět maximálně šest osob.

Třetí dávka pro mladší

Ode dneška také platí možnost, aby si pro posilující, třetí dávku vakcíny proti covidu mohli zajít i lidé nad 30 let po pěti měsících od druhé dávky. „Týká se to i lidí, kteří nejsou objednaní,“ doplnil ministr zdravotnictví Vlastimil Válek. Dosud tuto možnost měli lidé nad 45 let. V průběhu ledna by se tak na posilující »včelku« mohli dostat i lidé ve věku 18 – 30 let.

Školy: Testování dvakrát týdně!

V prvních dvou týdnech nového roku se budou žáci, studenti a pracovníci škol testovat vždy v pondělí a ve čtvrtek. A to bez ohledu na to, jestli jsou očkováni nebo nemoc prodělali. Následně pak od 17. ledna se bude testovat každé pondělí. Podle ministra zdravotnictví Vlastimila Válka jde hlavně o to, aby vláda sledovala šíření nové varianty omikron.

Od 29. prosince u stolu jen čtyři

Další zpřísnění přijde hned ve středu a platit má do neděle 2. ledna. Na akce, večírky a silvestrovské oslavy bude moci maximálně 50 lidí. U stolu budou moci být společně pouze čtyři sedící s výjimkou členů jedné domácnosti. Stále ale platí, že hromadné akce mohou navštívit pouze očkovaní lidé nebo ti, kteří prodělali covid v posledním půl roce. Konec roku tak podobně jako loni oslavíme nejspíše v rodinném kruhu. Nově také restaurační zařízení nemusí zavírat ve 22 hodin. A vláda také povolila konzumaci alkoholu na veřejnosti.

Na lyžák s PCR testem

U školních lyžařských kurzů kratších než 8 dnů bude u žáků mladších 18 let stačit PCR test absolvovaný nejdéle 72 hodin před zahájením kurzu, u delších kurzů pak bude muset být takový žák po pěti až sedmi dnech trvání kurzu otestován znovu.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.