Kocourek má nové nohy z titanu! Jako první v Česku... | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 3. května 2024

Svátek slaví Alexej, zítra Květoslav

Kocourek má nové nohy z titanu! Jako první v Česku...

Mojito se s nožičkami rychle sžívá.
Mojito se s nožičkami rychle sžívá.  (Foto Handipet Rescue )

Má nové zadní nožky. A ne ledajaké. Vyrobeny jsou z extrémně odolného titanu. Jsou první svého druhu v Česku a chlubí se jimi zmrzačený kocourek Mojito (2). O nožičky přišel už jako malé koťátko.

Zadní končetiny ztratilo životem zkoušené zvíře před dvěma lety, když mu bylo jen několik měsíců! S krvavým zraněním jej nalezli na hřbitově v obci Řestoky na Pardubicku. Poté jej do péče přijala organizace Handipet Rescue, která tělesně postiženým zvířátkům zařizuje dočasnou péči. „Měl useknuté nohy, nejspíš od kombajnu nebo sekačky. Pahýlky měl plné červů, kosti trčely ven, tkáň odumírala,“ zavzpomínala zakladatelka Handipetu Nikol Burešová. „Dlouho se čekalo, až přestane růst. Chodil po pahýlech a dělaly se mu na nich nebezpečné otlaky,“ vysvětlila.

S Mojitovým smutným pajdáním je teď ale konec. Díky spolupráci Handipetu, veterinářů, vývojářské společnosti AnyoneGo a firmy Beznoska, zabývající se výrobou protéz a kloubních implantátů, totiž dostal nové titanové nožičky. Jako první kočka v Česku! „Výroba včetně operace, rentgenů a zdravotní péče o kocourka vyšla na 100 tisíc a celé je zaplatili ve sbírce na Mojita lidé,“ doplnila Nikol Burešová.

Výrobu narušil koronavirus

Do svízelné situace se výroba nožiček dostala, když kvůli koronavirovým opatřením firma Beznoska omezila výrobu. „Existuje jen velmi málo firem, které takovou věc zvládnou, a covid je zasáhl všechny,“ sdělila Nikol Burešová. Výroba tak nabrala několikaměsíční zpoždění.

Ještě nohy vylepší!

Po zahojení čeká Mojitovy nové nožičky ještě jedno vylepšení od vývojářů z AnyoneGo. „Na nohy si nasadí plastové násadky, které budou vyrobeny z 3D tisku. Firma ale řešení teprve musí vymyslet,“ vysvětlila paní Nikol.

Musí odpočívat

Mojito si podle Nikol Burešové na nové nohy zvykl rychle. „Už na nich dokáže chodit. Zatím je ale nesmí moc používat. Musí zůstat hezky v klidu,“ řekla. Kocourka totiž čeká šest týdnů pooperačního hojení a rekonvalescence.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.