Jak přistupovat k psí výživě? Vědecky! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Jak přistupovat k psí výživě? Vědecky!

 (Shutterstock)

Jídlo ovlivňuje zdraví i pohodu psů stejně tak, jako nás. Nejlepší přítel člověka navíc neumí česky, proto se musí o nejlepší krmivo a správnou velikost porcí starat jeho majitel. Jenže jak na to? Jaký typ krmení nebo jakou značku zvolit a na čí rady vlastně dát, když je kolem nás tolik různých názorů? A co různé mýty, které o psí výživě kolují? Pomoci nám může věda! Díky nejnovějším analýzám z největšího vědeckého centra pro zvířata na světě Waltham Petcare Science Institute je možné vyváženou a pestrou stravu dopřát každému psu. Vyrábí mimo jiné i granule Pedigree.

Jaké jídlo, takový pes

Vztah mezi výživou a zdravím by nejspíš vyvracel málokdo, přesto se můžeme překvapivě často setkat s “psími vysavači”, tedy s pejsky, kteří jsou krmeni zbytky od stolu svých páníčků. Strava lidí je ale většinou příliš slaná, kořeněná a pro psy celkově nevyvážená. A i to, co může být dobré pro člověka, obvykle nebývá dobré pro psy. Jejich zažívací ústrojí a celý organismus se od toho lidského značně liší, a tak je k němu potřeba přistupovat. Tím to ale ani zdaleka nekončí. Záleží samozřejmě i na tom, jaké plemeno psa máme, jaký je věk psa a v jaké je kondici.

Ani svět psů není imunní vůči různým novinkám a trendům. Populární je v současnosti příklon k jednoduchosti. Pokud jde o psy, jedním z velkých trendů poslední doby, který hlásá návrat k přirozenosti, je tzv. barfování. Myšlenka spočívá ve snaze přiblížit se co nejvíce přirozené stravě jako v divoké přírodě. Zní to jednoduše, ale na první pohled je vidět hned několik problémů. Za hlavní problém můžeme považovat samotný fakt, že pes není divoké zvíře, ale zvíře vyšlechtěné člověkem a na soužití s ním zvyklé. A to ani nemluvíme o rizicích nákazy, jaké s sebou konzumace syrového masa obecně nese.

Velkým úskalím barfování a domácího vaření pro psy obecně je vhodná skladba jídla tak, aby obsahovalo všechny důležité živiny, navíc ještě ve správných poměrech. A to je právě kámen úrazu, protože pro naprostou většinu majitelů pejsků by sestavování přesně vyvážené dávky krmiva na míru konkrétního psa představovalo těžko řešitelný problém. A navíc problém možná zbytečný, když je k dispozici dostatek krmiv, která lze snadno dávkovat a která mají vyvážené složení, ať už jde o krmení pro štěňata nebo psí důchodce, pro velké či malé psy. Vybírat pak můžete z granulí, konzerv kapsiček nebo speciálních pamlsků pro péči o zuby například od značky Pedigree.

Zubní péče podle doktora Tlapky

Mezi nejčastější zdravotní problémy u psů patří onemocnění dásní. Náchylnější k němu jsou přitom spíše menší plemena, ale obecně platí, že důležitá je prevence a pravidelné čištění ústní dutiny. Jak často by mělo probíhat určí veterinář. Potřebné je také začít včas, ještě u štěňat. Jednak to snižuje pravděpodobnost v pozdějším věku, a navíc lze takto vytvořit návyk a pro zvíře nebude pravidelná péče u ústní dutinu nepříjemná, ale je možné, že se ji dokonce naučí užívat. „Dásně by měly být světle růžové, případné zarudnutí může indikovat zánět a zabarvený nános zase zubní kámen. Samotné čištění vyžaduje alespoň zpočátku dost trpělivosti a je třeba jej provádět na klidném místě bez rušivých vlivů,“ doporučuje MVDr. Leoš Železný za společnost Mars Czech. Ústní dutina psa je samozřejmě jiná než ústní dutina člověka a co je možná překvapivé, liší se i bakterie, které způsobují onemocnění u psů a lidí. Proto je třeba pořídit speciální pomůcky určené přímo pro péči o ústní dutinu zvířat. V péči o chrup pomohou také různá kousátka, suché krmivo určené k čištění zubů, jako například Dentastix a hračky, které jsou bezpečné pro dásně.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.