Viskači jsou cvalíci... | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 30. dubna 2024

Svátek slaví Blahoslav, zítra je Svátek práce

Viskači jsou cvalíci...

Měří půl metru, váží osm kilo!
Měří půl metru, váží osm kilo! (zoo liberec)

Dvě samičky a jeden samec viskači jsou v liberecké zoo. Dorazili ze švýcarského Curychu. Liberec je tak první v Čechách a na Slovensku, kde se viskači chovají.

Tento jihoamerický hlodavec není žádné tintítko. V dospělosti měří přes půl metru a váží kolem osmi kilo. Jejich domovem jsou pampy a křovinaté oblasti v Argentině, Bolívii či Paraguayi.

Celý život tráví v koloniích, které čítají až třicet jedinců. Jsou to zkušení hrabači děr a nor. V zemi si vytvářejí složité chodby a na povrch vyrážejí za soumraku, a to především za potravou. Viskača se živí výhradně rostlinnou stravou. Spásá traviny a nepohrdne ani bylinkami.

Tři noví členové liberecké zoo se zatím zabydlují. „Všechna zvířata jsou v reprodukčním věku, takže doufáme, že se brzy budeme moct radovat z potomků,“ sdělila Aha! smělé plány zooložka Dorota Gremlicová. Návštěvníci liberecké zoo viskači najdou v dolní části areálu v expozici po mangustách tmavých.

 

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.