Příběh chrámu z filmů: Zachránila ho poštmistrová! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Příběh chrámu z filmů: Zachránila ho poštmistrová!

Nevšední příběh chrámu z filmu Zapomenuté světlo
Nevšední příběh chrámu z filmu Zapomenuté světlo (Foto Aha! – Helena Lacinová a archiv nadace)

Jako ruina mohla skončit katedrála Krušných hor, jak se také přezdívá kostelu sv. Václava ve Výsluní na Chomutovsku. Stavba měla jen číslo popisné, patřila městu a chátrala. Tehdejší poštmistrová interiér poprvé viděla v roce 1996. Bylo to při natáčení filmu Zapomenuté světlo. A tehdy se rozhodla kostel zachránit.

„Prostory mě zcela uchvátily a řekla jsme si, že stavbu zkusím zachránit,“ zavzpomínala stále vitální důchodkyně Růžena Netoličková (69). Na konci devadesátých let dala dohromady partu nadšenců a v roce 1997 založili nadaci kostela svatého Václava. Té se už rok poté podařilo stavbu zapsat jako kulturní památku. „Shánění peněz na opravu bylo těžké,“ řekla šéfová nadace Netoličková.

Bolek Polívka s rodinou na premiéře filmu Karel: S Gottem jsem zpíval v Manéži!

Video se připravuje ...

„Všichni pracovali zadarmo. Pořádali jsme sbírky, charitativní akce a koncerty ve prospěch kostela. Sami jsme každý měsíc přispívali po stovce,“ vypráví žena a dodává: „Sháněli jsme řemeslníky, kteří pracovali levně, nebo dokonce zadarmo. Nadace zajistila zastřešení, opravu oken, vitráže a další práce, a to s minimálními prostředky ze sbírkové činnosti a darů podniků.“ Po deseti letech předala kostel městu. „Ať se stará,“ řekla si. Město kostel využívá k pořádání výstav, kulturních představení. 

„Na tom všem mě ovšem nejvíc mrzí, že v kostele o nadaci nenajdete ani zmínku,“ bolí Růženu. Ta vývoj kostela sleduje už zpovzdálí. Starosta Výsluní Ladislav Kareš (56) působí ve funkci třetím rokem. „Kostel dál opravujeme v rámci možností. Připravena je oprava zadních schodišť. Vnitřky moc měnit nechceme, protože by ztratili zájem filmaři. Ti kostel poměrně často využívají a do obce jdou peníze. Ty se vracejí na opravu kostela. Vydělá si na sebe. Slabší to bylo jen v době covidu. Naposledy se tu točily díly seriálu Zrádce,“ řekl starosta. „Nebráním se tomu, aby tu nadace měla cedulku,“ dodal Ladislav Kareš.

Tento týden v Ulici: Jany životní lekce, Vandino tajemství, žárlivá Kateřina a Karliny lži

Video se připravuje ...



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.