Monstra na Moravě: Nádrže pro jaderné elektrárny?! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Monstra na Moravě: Nádrže pro jaderné elektrárny?!

Každá z nádrží váží 65 tun a objem má 220 m³.
Každá z nádrží váží 65 tun a objem má 220 m³. (Foto Aha! – Hynek Zdeněk, Profimedia.cz)

Dvě kamionové soupravy převážející z Vysočiny gigantické nádrže pro jadernou elektrárnu v Británii včera komplikovaly dopravu na jižní Moravě a ztrpčovaly život tamním obyvatelům.

Soupravy, každá dlouhá 33 a vysoká přes sedm metrů, se musely sunout skrz obce. Nevešly by se totiž pod dálniční mosty. Ve vískách hrozilo, že poškodí elektrické vedení, energetici tedy dráty nadzvedávali dlouhými tyčemi. I tak raději vypínali proud. „Museli jsme vypnout celý hlavní tah. Začali jsme v půl osmé ráno, hotovo jsme měli v devět,“ řekli energetici Aha!, které je zastihlo ve Starovičkách.

Místní neměli radost. „Hlásili to třikrát rozhlasem, takže jsme o tom věděli. Jenže mít celý den vypnutý proud, to je problém. Bojím se otevřít ledničku,“ přiznala paní Marie, jejíž dům stojí přímo u silnice II/425. „Proud jsme z bezpečnostních důvodů vypínali ve více obcích,“ upřesnil mluvčí EG.D Roman Šperňák. Komplikace měli i řidiči. Bylo potřeba vždy na nějaký čas uzavřít jednotlivé silniční úseky, nadměrný náklad totiž zabíral oba jízdní pruhy.

Povezou ještě další

Už dnes vyjede totožný konvoj z Kramolína na Vysočině znovu, jihomoravskými obcemi bude projíždět zítra. Cesta do jaderné elektrárny Hinkley Point v Británii mu potrvá měsíc. Poté, co opustí naše území, budou nádrže v Bratislavě naloženy na loď mířící přes Nizozemsko na britské ostrovy.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.