100 let od prodeje zámku v Lánech: Komu patřil před prezidenty? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 8. května 2024

Dnes je Den vítězství, zítra Ctibor

100 let od prodeje zámku v Lánech: Komu patřil před prezidenty?

Zámek v Lánech
Zámek v Lánech (Foto Blesk - Karel Kopáč, archiv Blesku)

Zamiloval si ho první československý prezident Tomáš Garrique Masaryk (†86), rád tam pobývá i ten současný Miloš Zeman (76). Lánský zámek před 100 lety koupilo Československo od rodu Fürstenberků jako letní sídlo pro hlavu státu. V jeho zdech se často rozhodovalo o osudech naší vlasti.

Těsně po založení Československa bylo jasné, že hlava nového státu bude potřebovat důstojné sídelní i reprezentační prostory. Zatímco v roce 1920 byly největšími favority pro venkovské sídlo prezidenta zámky v Brandýse nad Labem či Židlochovicích, volba nakonec padla právě na Lánský zámek na Kladensku. Ten tehdy patřil Maxu Egonovi II. z rodu Fürstenberků, jednomu z největších poválečných vlastníků půdy. Nákup za 25 milionů Smlouva o odkupu se však nerodila lehce, šlechtický rod se totiž svého sídla nechtěl vzdát. Ministerstvo financí nakonec vyjednalo cenu 24,8 milionu korun za zámek a přilehlé pozemky, k tomu bylo knížeti Maxu Egonovi II. slíbeno i navrácení jeho pražského bytu. Prezident Tomáš Garrique Masaryk si nové letní sídlo zamiloval natolik, že do něj téměř nepustil svého nástupce Edvarda Beneše a v roce 1937 zde i zemřel.

Víte, že...

...dnes startuje v zahradě zámeckého areálu expozice věnovaná historii Lán?

boxy Není to jen zámek Samotný lánský zámek je přístupný veřejnosti jen výjimečně. Turisté však rádi navštěvují zámeckou zahradu plnou krásných alejí, kostel Nejsvětějšího Jména Ježíš či nedávno zrekonstruovaný skleník. Součástí areálu jsou zámecké konírny z 19. století.

Hašek z Lán i sídlo Valdštejnů

První písemné zmínky o tvrzi na místě zámku pocházejí z roku 1392, kdy obec vlastnil vladyka Hašek z Lán. Tehdy se však zřejmě jednalo jen o dřevěné stavění. Později Lány přešly do rukou rodu Žejdliců ze Šenfeldu, kteří postavili renesanční tvrz. V roce 1598 byl zakoupen královskou komorou pro císaře Rudolfa II., v téže době byl také přestavěn na lovecký letohrádek. V 17. století panství vlastnil rod Schwarzenbergerů, v roce 1685 ho pak koupil Arnošt Josef z Valdštejna (1654-1708) a za panování jeho rodu bylo vystavěno další patro. Na konci 18. století díky sňatku Marie Anny Terezie s Josefem Vilémem Fürstenbergem přešlo vlastnictví do rukou dalšího rodu, ve kterých zůstalo až do odkupu československým státem v roce 1921.

Komunisté se sem nehrnuli

Prezident Masaryk si Lány zamiloval a je pochován na obecním hřbitově, nacisté během druhé světové války zase považovali Lány za jeden ze symbolů Československa, a proto ho rádi využívali. Komunističtí prezidenti po válce však zámek využívali jen sporadicky. Velkou obnovu zašlé slávy zažily Lány s prezidentem Václavem Havlem, jehož manželky nechaly upravit chátrající interiér. Jako sídlo ho využíval i Václav Klaus se ženou. Současná hlava státu Miloš Zeman v něm pravidelně hostí členy vlády, novináře či zahraniční návštěvy.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.