Xaverov propustí 400 lidí! - Další rána: Kuřata podraží! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Xaverov propustí 400 lidí! - Další rána: Kuřata podraží!

Ceny kuřat nejspíš od Nového roku vyletí nahoru.
Ceny kuřat nejspíš od Nového roku vyletí nahoru. (Aha! – Josef Mašek, archiv)

PRAHA – Pochmurná nálada vládne v drůbežárně Xaverov v pražské Libuši. Vedení firmy totiž rozdalo výpovědi více než čtyřem stovkám zaměstnanců a na konci roku zřejmě kvůli ztrátám výrobu zastaví. Ceny kuřat na trhu tak nejspíš půjdou nahoru. Očekává se, že z 60 korun na 70 za kilogram!

Xaverov dodává na český trh zhruba 15 procent kuřat, denně se jich tu zpracují desítky tisíc. Firma, která patří do skupiny Agrotrade podnikatele Zdeňka Tomana (bývalý manžel herečky Kateřiny Brožové), se však už několik let potýká s vysokými ztrátami a teď se zřejmě rozhodla pro radikální řez. Vedení podniku se zahalilo mlčením, zaměstnanci jsou nervózní a rozzlobení. „Výroba jede do konce roku, 13. ledna dostaneme k výplatě za prosinec tři platy jako odstupné a konec,“ řekl Aha! jeden ze zaměstnanců drůbežárny.

Stejně jako on je na tom i dalších 407 lidí – 289 dělníků, 48 řidičů a 71 administrativních pracovníků. „Je to hanba, lidi tady pracovali i třicet let, jsou tady i manželské páry, které teď zůstanou bez příjmu,“ zlobil se další muž.

„Firma nám oznámila ukončení výroby ke konci roku a hromadné propuštění 408 lidí. Zatím se na nás neobrátila, že by pro ně potřebovala najít místa,“ řekla Ivana Malá z Úřadu práce Prahy 4.

Podle neoficiálních informací teď vedení firmy jedná o prodeji areálu a jeho zařízení. Zájem už prý projevila kromě jiného i společnost Saparia, která na vedlejším pozemku provozuje velkou vietnamskou tržnici.

Co říkáte na konec kuřat v Libuši?

Kliknutím zvětšetePavel Karas
dělník
„Říká se, že až drůbežárna skončí, rozšíří se sem tržnice. Vietnamští obchodníci o to mají určitě zájem.“

Kliknutím zvětšetePetr Timčenko
dělník
„Je to smutné, byla práce, a není. Nedostanu ani odstupné, protože smlouvu jsem měl jen na dobu určitou do konce roku.“

Kliknutím zvětšeteDarka Berecová
kantýnská
„Nikdo se s námi nebaví, výpovědi nám minulý týden rozdali vedoucí jednotlivých úseků, vedení podniku nám nic nevysvětlilo.“

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.