Pokroucené pivní kelímky se svíčkou na Hradě: Takhle má vypadat pieta? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 30. dubna 2024

Svátek slaví Blahoslav, zítra je Svátek práce

Pokroucené pivní kelímky se svíčkou na Hradě: Takhle má vypadat pieta?

 Při pietním aktu za oběti pandemie koronaviru bylo 10. května 2021 na nádvořích Pražského hradu zapáleno téměř 30 000 svíček. Některé kelímky se žárem postupně kroutí.
Při pietním aktu za oběti pandemie koronaviru bylo 10. května 2021 na nádvořích Pražského hradu zapáleno téměř 30 000 svíček. Některé kelímky se žárem postupně kroutí.  (CNC/Jan Vilímek)

Kde asi udělali »soudruzi z Hradu« chybu? Chtělo by se povzdechnout s filmovými Pelíšky. Zrovna jako tam se horkem deformovaly lžičky z NDR, tak na nádvoří sídla prezidenta se záhadně kroutily plastové pivní kelímky se svíčkami.

Měla to být pieta za zemřelé na covid, ale podle mnohých to je spíš ostuda. Během pondělka se v areálu Pražského hradu rozhořelo na 30 tisíc svíček, což měl být podle avíza „historicky největší pietní akt“, který se tu uskutečnil. Úvodní svíčku zapálil prezident Miloš Zeman (76) spolu s dcerou a manželkou. Na první pohled sympatické gesto. Ten druhý pohled ale už radostný nebyl. Svíčky totiž měly chránit kvůli větru a také kvůli stékání vosku plastové kelímky, které však - podle mnohých - žár silně pokroutil. Spustilo to vlnu kritiky. A nejen proto, že šlo o nádobky na pivo.

„Nedůstojné!“ – běžely komentáře po sociálních sítích. A nepomohlo ani vyjádření šéfa zahraničního odboru prezidentské kanceláře Rudolfa Jindráka (57). Podle něj byly kelímky schválně přimáčknuté, aby lépe chránily plamen svíčky. To ale nebylo moc rozumné, plast se tak dostal blíž k plamenu a tím víc se deformoval. Organizace Greenpeace si pak přisadila i z hlediska ochrany přírody. „Každý se vyrovnáváme se ztrátou blízkých jinak, rozdílně prožíváme pietu. Uctít památku zemřelých na nádvoří Pražského hradu z 30 000 jednorázových plastových pivních kelímků nám ale přijde neuctivé k pozůstalým i přírodě,“ uvedla na Twitteru.

Zapalování tisíců svíček doprovázela Hudba Hradní stráže

Video se připravuje ...

Z komentářů na Twitteru: Mohlo to být i horší!

● „Lepší než proklínat tmu je roztavit aspoň jeden pivní kelímek.“
● „Vlastně to mohlo být horší. V těch kelímcích mohl být braník a svíčky v tom mohly plavat jako lodičky.“
● „Na kelímky proběhl na Hradě prostě největší fesťák od začátku korony. Vracíme se do normálu.“
● „Nakonec z nás nezbude nic. Jen svíčka v kelímku od piva.“
● „Svíčky v kelímcích na pivo jako pieta za zemřelé v policajty obšancovaném Hradě. To je od Havla, nebo od Kafky?“
● „To hradní galérce nestály tragické oběti koronaviru za nákup pro pietu vhodnějších sklenic?“
● „Pohled na pivní kelímek už nikdy nebude jako dřív.“
● „Myslím, že jsem loni i letos u otevřených okýnek držel slušnej standard, ale Hrad mě dnes ve spotřebě pivních kelímků deklasoval 30000:3.“
● „Jan Bezzemek, Ladislav Pohrobek, Miloš Kelímek.“
● „Ty svíčky na Hradě v plastových kelímcích mi trochu připomínají můj nápad, když jsem jako pětiletý na pískovišti vymyslel raketu z polystyrenu, se kterou s kamarády poletíme na Venuši.“
● „Tak kelímky už máme, Vráťo, co je s tím prasetem, už by se mělo točit.“

Připomeňte si slavnou scénu z filmu Pelíšky: 



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.