Převratný objev brněnských archeologů: První slovanská abeceda? Germánské runy! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Převratný objev brněnských archeologů: První slovanská abeceda? Germánské runy!

Archeologové našli runy na zvířecím žebru
Archeologové našli runy na zvířecím žebru (Foto Masarykova univerzita)

Objev, který změní učebnice dějepisu. Takový se podařil archeologům z Masarykovy univerzity (MU) v Brně. U Břeclavi našli doklad o tom, že pradávní Slované používali už starogermánské runy.

Takže nejstarším archeologicky doloženým písmem u Slovanů už není hlaholice, ale právě runy. Ty byly vyryty do kosti tura, které ležely vedle keramiky pražského typu. Objev byl učiněn v roce 2017 v Lánech u Břeclavi. „Zvíře žilo kolem roku 600 našeho letopočtu. Přibližně ze stejné doby je i nápis,“ vysvětlil Aha! Jiří Macháček, vedoucí Ústavu archeologie a muzeologie Filozofické fakulty Masarykovy univerzity. Vědecký článek publikoval Journal of Archaeological Science.

Nebývalý úspěch

Podle archeologů jde o přelomový objev. „Ukazuje, že Slované již před zavedením hlaholice přišli do kontaktu s runami, které mohli používat například k počítání či věštění,“ vysvětlil Macháček. Nález zkoumali vědci z České republiky, Rakouska, Švýcarska a Austrálie a shodli se: „Jedná se o nebývalý objev celoevropského významu.“ Podle archeologů nález zároveň zpochybňuje kulturní odlišnost mezi germánskou a slovanskou částí Evropy. Kost s runami má být vystavena v prostorách Masarykovy univerzity.

Nález ukazuje vedoucí Ústavu archeologie a muzeologie Filozofické fakulty Masarykovy univerzity Jiří Macháček.

Učební pomůcka

Vyryté znaky určil specialista na starogermánské jazyky Robert Nedoma z vídeňské univerzity jako runy takzvaného staršího futharku. Jde o písmo, které používalo germánsky mluvící obyvatelstvo střední Evropy od 2. do 7. století našeho letopočtu. Abecedu staršího futharku tvořilo 24 znaků, z nichž posledních sedm bylo vyryto na zlomeném žebru. Je pravděpodobné, že původně byla na kosti celá runová abeceda. Nejednalo se tedy o konkrétní sdělení, ale spíše o učební pomůcku.

Sedm znaků runového písma vyrytých v kosti našli archeologové u slovanského sídliště v lokalitě Lány u Břeclavi.

Hlaholice

Byla až dosud považována za nejstarší písmo Slovanů. Vytvořil ho Konstantin ze Soluně (sv. Cyril) někdy v letech 862 až 863 v období Velkomoravské říše.

Keramika pražského typu

Je typickou ukázkou slovanské kultury, datově spadá do období 6. až 7. století našeho letopočtu.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.