Miliardový dlužník dopaden! Už podruhé... | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Miliardový dlužník dopaden! Už podruhé...

Ilustrační foto
Ilustrační foto (Profimedia.cz)

Půjčil si miliardu, ale nesplácel, a pak dokonce za nepřehledných okolností zmizel. Nyní jednoho z nejhledanějších Čechů Hynka Korbela (45) dopadli slovenští policisté. Půjde v Česku konečně před soud?

Poprvé podnikatele, který bankám v Česku údajně dluží astronomických 1,2 miliardy korun, zadrželi kriminalisté v Popradu už v lednu 2016. Spravedlnosti a věřitelům předtím muž, na něhož byl v roce 2015 vydán evropský zatykač kvůli podezření z úvěrového podvodu, unikal přes pět let. Do rukou českých orgánů se tehdy ale ani po zadržení vůbec nedostal. Po propuštění z vazby totiž záhadně zmizel.

Úkryt pod Tatrami

Toto úterý zadrželi policisté podnikatele v Popradu podruhé. Podle portálu 1.pluska.sk byl ve špatném psychickém stavu a na vydání bude zřejmě čekat na svobodě. „Mohu potvrdit, že Hynek Korbel byl vypátrán a zadržen,“ sdělil Aha! mluvčí slovenského policejního prezidia Michal Slivka. Další postup je podle něj nyní na straně českých orgánů. „V případě evropského zatýkacího rozkazu jsou zatčené osoby předány do několika týdnů,“ řekl Aha! mluvčí českého policejního prezidia David Schön.

10 let na útěku

Zmizet za hranicemi měl Korbel před deseti lety poté, co se projevily problémy v jeho firmě Kimos.Ta podnikala se dřevem a financoval ji úvěry u několika bank. Po krachu společnosti měly banky zjistit, že každé z nich dodával o hospodaření jiná čísla.

Vyhořel třikrát!

Do problémů se Korbel dostalo i vlivem nešťastných události. Třikrát po sobě mu během čtyř měsíců vyhořela pila, kterou budoval v severočeském Srní u České Lípy. Po posledním požáru se nepodařilo znovu nastartovat výrobu a firma přestala vyplácet mzdy zaměstnancům. Krátce poté skončila v insolvenci.

Nejvíc má dlužit spořitelně

Podle časopisu Týden je s půjčkou 396 milionů korun podnikatelovým největším věřitelem Česká spořitelna. „Mohu potvrdit, že jsme v minulosti uplatňovali vůči firmě Kimos pohledávky za nesplacené úvěry ve výši mnoha milionů korun,“ sdělil pak Aha! mluvčí spořitelny Filip Hrubý.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.