Z Šumavy dohlédl na Alpy: Kvůli unikátnímu záběru vyšlápl na vrchol Plechý | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 7. května 2024

Svátek slaví Stanislav, zítra je Den vítězství

Z Šumavy dohlédl na Alpy: Kvůli unikátnímu záběru vyšlápl na vrchol Plechý

Nevšední záběr z vrcholu Plechý.
Nevšední záběr z vrcholu Plechý. (Foto pro Aha! – Pepa Král)

Unikátní záběr se podařil fotografovi a velkému milovníkovi Šumavy Pepovi Královi (42). Po nočním výšlapu na nejvyšší horu české části Šumavy Plechý vyfotil panoráma Alp vzdálené přibližně 150 kilometrů.

Fantastický snímek sklízí obdiv mezi amatéry i mezi fotografy profesionály. „Je to odměna za brzké vstávání a několikakilometrový výšlap, který připomínal spíš sprint. Bylo nás asi pět. Spěchali jsme, abychom stihli východ slunce. Spal jsem jen hodinu a půl. Ale stálo to za to. Byl to silný zážitek, jeden z nejkrásnějších východů slunce,“ řekl Aha! fotograf.

Šance 20 procent

Pohled na Alpy z vrcholu Plechý pokládá za jeden ze svých nejlepších záběrů. „Taková fotka se povede jednou za několik let a někomu možná jednou za život. Byly skvělé podmínky k focení, jaké se naskytnou málokdy. Můžete se tam šplhat třeba každý den celý týden a nevyfotíte nic. Já tomu dával jen dvacet procent, že to vyjde,“ přiznal Král. Podle jeho slov je to i o náhodě být v pravou chvíli na pravém místě. Sám chodí fotografickému štěstí hodně naproti. Sleduje neustále předpovědi počasí a ve volných chvílích křižuje s přístrojem Šumavu.

35 hodin beze spánku

Pracuje jako klempíř, ale našel se ve focení. Pepa Král mu před třemi lety totálně propadl. „Přijdu z práce, najím se a jdu třeba v deset večer ven fotit. Přesouvám se pěšky z místa na místo. Často nespím třeba třicet nebo pětatřicet hodin. Šumavu mám prochozenou a pořád objevuju nové a nové kouty,“ popsal.

Zimní moře

Podle některých je nejkrásnější v době babího léta, podle jiných v zimě. Ale platí, že šumavská příroda je pro fotografy velkou inspirací. Nyní za ideálních podmínek nabízí k focení scenerie připomínající moře. „To se objeví, když je na horách jasno a v nížinách inverze. Nejlepší je jít na kopec, který je v nadmořské výšce nejméně 900 metrů. Čím výše, tím lépe,“ poznamenal Pepa Král s tím, že ideální na takové focení jsou listopad, prosinec a únor.

Víte, že...

...nejvyšší hora české části Šumavy Plechý (1378 m) leží na státní hranici Česka s Rakouskem a najdete ji nad Plešným jezerem, asi 8 km jihozápadně od Nové Pece?

 



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.