Fanoušek z Poděbrad: Na zahradu mu přivezli tramvaj | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 9. května 2024

Svátek slaví Ctibor, zítra Blažena

Fanoušek z Poděbrad: Na zahradu mu přivezli tramvaj

Hrdý majitel tramvaje Pavel Kašpar se svým strojem.
Hrdý majitel tramvaje Pavel Kašpar se svým strojem. (Foto pro Aha! – Pavel Kašpar, Jiří Vlasák)

Kolemjdoucí nevěří svým očím, děti neskrývají nadšení. Milovník železnice Pavel Kašpar (50) má na své zahradě v Poděbradech koleje a na nich tramvaj! Tu si jako netradiční altán nechal dopravit až z Ostravy.

„Od dětství zbožňuji železnici a na zahradu jsem si chtěl pořídit něco, co ji připomíná. Lokomotiva kvůli hmotnosti nepřipadala v úvahu, tak jsem zvolil tramvaj,“ říká s úsměvem majitel stařičké »tétrojky«, informatik Pavel Kašpar. Vyřazený stroj, který získal od ostravského dopravního podniku v aukci za cenu levnějšího osobáku, má už něco za sebou. „Lidi vozila skoro 35 let. Naježděno má dva miliony kilometrů,“ vysvětlil. Nejnáročnější byl podle něj transport. „Fyzicky trval dva dny. V Ostravě se tramvaj naložila na tahač a musela se důkladně zabezpečit, aby během přepravy nespadla. Přece jenom je to do Poděbrad přes 300 kilometrů,“ dodal.

První opravdu jezdící

Pavlova tramvaj je sice první pojízdná, která kdy byla v Poděbradech, ale... „Fyzicky tu před ní byly už dvě, i když bez kolejí. Jedna sloužila jako stavební buňka. Slavnější je tramvaj použitá jako rekvizita při natáčení filmu Přátelé bermudského trojúhelníku v roce 1986,“ řekl Aha! známý Pavla Kašpara, nadšenec do tramvají Jiří Vlasák (45), který by jednou v Poděbradech rád otevřel funkční tramvajovou linku.

Pro radost dětem i dospělým

Tramvaj bude Kašparovým sloužit nejen jako dekorace. „S dětmi ji chceme částečně zprovoznit. Nevím, jestli budeme přímo popojíždět, máme pod ní jen pár metrů kolejí. Blikat, stírat stěrači a zvonit ale budeme určitě,“ těší se a není sám. „Nadšení jsou hlavně předškoláci. Chystá se nám sem exkurze ze školky, půjdou se podívat i s paní učitelkou. Jedna maminka mi psala, že jsem dětem udělal velkou radost. Má ale teď prý problém, protože podobnou tramvaj chtějí pod stromeček,“ chechtá se.

Přenášeli ji přes stromy

Nakládka v Ostravě prý proběhla jednoduše. „Jeřáby tramvaj nadzvedly a tahač s návěsem pod ni podjel. Náročná byla ale vykládka v Poděbradech, kdy jsme museli speciálním jeřábem o velmi vysoké nosnosti tramvaj otočit o 90 stupňů a přes vzrostlé stromy ji přenést ze silnice až na pozemek,“ svěřil se Pavel Kašpar.

Víte, že...

...prázdná tramvaj T3 váží 16 tisíc kg? Její maximální provozní rychlost činí 65 km/h.

Přenesl ji přes stromy

Hrdý majitel tramvaje Pavel Kašpar se svým strojem.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.