Školáky vyhnal roj včel | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Školáky vyhnal roj včel

PRAHA – Konec včerejšího odpoledního vyučování na základní škole Emy Destinnové na náměstí Svobody v Praze 6 – Bubenči se rázem změnil ve chvilky napětí a pro někoho i možného ohrožení.

„Pojď, nemůžeš tu stát, to by byl malér, kdyby tě poštípaly,“ říkala maminka, odvádějící své dítě trpící alergií na včelí bodnutí, stranou. V koruně stromu přímo před hlavním vchodem do školy si totiž našel svůj úkryt včelí roj zhruba o velikosti 30 x 30 cm. Právě květen a červen je období, kdy včely hledají místo pro svou matku.

První si ho všiml a hlídkujícího strážníka městské policie na něj upozornil Lukáš Sidorjak ze šesté třídy. „Viděl jsem černý mrak, jak letí ke škole, chvíli kroužil a pak si sednul na strom,“ popisuje svůj zážitek Lukáš. Poté celá situace vzala rychlý spád.

„Městský strážník přivolal hasiče, kteří na roj včel navlékli pytel a sklepli ho do něj,“ řekl Aha! mluvčí Prahy 6 Martin Šalek.

Zásah hasičů byl nezbytný, u alergiků totiž může při bodnutí dojít až k život ohrožujícím stavům (anafylaktický šok). Mnohočetná pobodání jsou nebezpečná zvláště do oblasti horních cest dýchacích nebo do krku a okolí oka. Celá akce netrvala více než hodinu a proběhla přesně podle Bojového řádu jednotek požární ochrany a jeho taktických postupů zásahu pro odchyt a hubení vos, včel a sršňů. Podle dostupných zpráv žádný včelař z Prahy 6 nehlásil, že by mu ulétly včely.

Bodnutí:

  • Včela stříkne na místo, kam se chystá bodnout, feromon. Ten láká další včely.
  • Včela bodne a vypustí do těla jed. Bodnutí hmyzem je většinou malá bodná ranka, spojená s nepříjemně palčivým pocitem a přechodným zčervenáním a otokem.
  • Jed se postupně rozšíří do těla a v okolí vpichu se udělá červený otok, který několik hodin nepříjemně pálí a svědí. Intenzita kožních symptomů je individuální.
  • Pokud je žihadlo infi kované, může postižený dostat horečku a dva až tři dny pociťovat bolest v kloubech. Alergická reakce způsobí silné otoky, které se mohou rozšířit na celé tělo. Ve výjimečných případech, jeli postižený mimořádně alergický, může dojít k anafylaktickému šoku, provázenému dýchacími problémy i bezvědomím, které někdy může končit až smrtí.

Co dělat, když vás bodne včela?
Jestliže jste dostali žihadlo, nehtem jej co nejrychleji odstraňte seškrábnutím a vzdalte se z doletu ostatních včel. Normální reakcí je zarudnutí, svědění a otok v místě vpichu. Při alergické reakci dochází k těmto příznakům i na jiných místech. V těchto případech je nutné okamžitě navštívit lékaře. Člověk bez alergie snese několik stovek žihadel.

Jak ošetřit štípanec?
Lidové lékařství
– Na ránu rozdrobte listy jitrocele kopinatého nebo na drobno nasekané jitrocelové listy ohřejte nad plamenem zápalky, dokud neseschnou, a pak je vymačkejte a šťávu naneste na ránu. Přiložte led, aby se zánět zmírnil, a pro utišení bolesti naneste pár kapek levandulového oleje. Rychlou úlevu může také přinést plátek čerstvé cibule.
Homeopatie – Za nejúčinnější je považováno Ledum, pomáhá zmenšit zarudnutí a bolest. Užívejte jednu dávku každé 3 hodiny.
Klasická medicína – Vyčistit postižené místo antiseptikem nebo ho potřít antihistaminovým krémem, který lze koupit v lékárně.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.